Фотографи и поети гледат „Напред в миналото“в обща акция в Центъра за изкуство и култура „Блок 14“

Фотографи и поети гледат „Напред в миналото“в обща акция в Центъра за изкуство и култура „Блок 14“

Петима фотографи, двама поети, един куратор, артисти, музиканти – това са творците, участващи във фотографска и словесна акция „Напред в миналото“, която беше представена на пресконференция днес, 29 юни, сряда, в Центъра за изкуство и култура „Блок 14“ в Русе. Откриването е тази вечер от 19:00 ч.

„Това е първата ни изложба в пространствата на Центъра. Не мога да си представя „Напред в миналото без който и да било от творците в екипа. Имахме абсолютно ясна концепция какво искахме да направим, как и с кого и нещата се случват. Изложбата се открива сега, но проектът продължава. Всеки от фотографите ще има своя собствена звездна вечер в пространствата на Центъра“, каза Евгения Явашева, арт мениджър на проекта и куратор на изложбата.  

„Не може да се види често подобен проект – това е една съвсем различна проява като форма на изкуство. Опитвам се от години да правя културни събития с фотография и за мен е ценно, че „Блок 14“ дава възможност на творците да провокират себе си“, каза Явор Седянков – талантлив фотограф от Русе, който работи в София и в различни национални и международни формати.

За младия Мартин Попов историята на Къщата на фамилията Хитови е била непозната досега: „Нищо не знаех за нея, докато не ни разказаха от Историческия музей. Провокира ме самото място. В началото нямах идеи, после се родиха изведнъж.“

Ваня Младенова е единствената дама сред снимащите творци в проекта. Женският поглед напред в миналото дава особен ракурс в контекста на останалите творби.

Асен Николов е автор на цялостната визия и кръстник на акцията „Напред в миналото“: „Много ми помогнаха нашата художничка Бистра Лозанова и Цвета Трендафилова – дизайнер в Испания, за един от кадрите. Излязох от своята рамка. А когато чух стиховете на поетите Мая Ангелова и Владислав Атанасов, писани по нашите фотоси, прочетени от артистите и с музиката на Илиян Трифонов – изведнъж разбрах, че се намирам на най-невероятното място на Земята, в най-хубавата минута на света!

Мощният фотографски капацитет Димитър Митев направи истинско признание: „Чувствам се уникално. Снимам от 42 години. За пръв път в живота ми някой ми поръчва да направя арт фотография. Уникално. Аз имам една такава стара къща. Познавам духа, усещанията, знам какво е да си вътре… Това са места с огромен емоционален товар, срещи и раздели на хора, смърт и живот – всичко това във времето натрупано остава. С всичко това в душата си тръгнах в проекта. Аз самият не повярвах колко бързо се родиха нещата ми, но беше невероятно изживяване. Досега не ми се беше случвало, ако не си го направя сам. Сега вие го направихте за мен“.

Актьорите Ивайло Драганов и Ясена Господинова ще бъдат специални гости на откриването тази вечер. Заедно с Евгения Явашева те ще четат стиховете на Мая Ангелова и Владислав Атанасов с музиката на Илиян Трифонов.

Публиката може да разглежда изложбата през целия месец юли.

Центърът за изкуство и култура „Блок 14“ обявява и Конкурс за най-добра снимка: всеки посетител на изложбата може да направи свой кадър в пространствата на Къщата. Снимката трябва да бъде изпратена на e-mail: [email protected] до края на месец юли 2022. Жури на конкурса ще бъдат фотографите от проекта, а победителят ще спечели едногодишен абонамент за двама за всички събития от програмата на „Блок 14“.

Събитието е част от проекта „Къщата на Блок 14“, който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Визуални изкуства“. В следващите месеци ще бъдат проведени поредица срещи между визуалните артисти и млади хора за споделяне на творческия процес.

БЛОК 14: КОИ СМЕ НИЕ

ЦЕЛИ: Допринасяме за развитието на изкуството и културата в Русе и региона, като създаваме и разпространяваме културни продукти: спектакли, изложби, концерти, събития, синтезиращи различни изкуства; Насърчаваме изучаването, представянето, разпространението и опазването на културата и изкуството сред професионални общности и млади хора; Създаваме условия за развитие на различни изкуства, насърчаваме междукултурния обмен.

КАКВО ПРАВИМ: Центърът за изкуство и култура „Блок 14“се намира в емблематичната за Русе къща на наследниците на българския възрожденец и борец за свобода Панайот Хитов на ул. „Борисова“ 47. Тук млади свободни артисти намират партньори и пространство за реализация на мечтани проекти. Сцената ни е отворена и за вече известни и утвърдени авторитети и професионалисти от различните сфери на изкуството, от чийто опит се учим.

За контакт: Email: [email protected]

Facebook: @blok14ruse

Сподели: