Фотографска и словесна акция "Напред в миналото" ще се състои на 29 юни

Фотографска и словесна акция „Напред в миналото“ оживява в Центъра за изкуство и култура „Блок 14“

Фотографска и словесна акция „Напред в миналото“ оживява в Центъра за изкуство и култура „Блок 14“ в Русе. Откриването е на 29 юни, сряда, от 19:00 ч. на ул. „Борисова“ 47.

Фотографска и словесна акция "Напред в миналото" ще се състои на 29 юни

Събитието отразява няколкомесечната работа на група визуални артисти, вдъхновени от историята. Те твориха, интерпретирайки миналото, разказано от специалисти на Регионален исторически музей Русе за българския възрожденец и борец за свобода Панайот Хитов, за неговите наследници и обитатели на къщата, която днес е Център за изкуство и култура „Блок 14“.

Арт мениджър на проекта е Евгения Явашева. Петима фотографи: Асен Николов, Ваня Младенова, Димитър Митев, Мартин Попов и Явор Седянков, заснеха впечатляващи кадри в пространствата на Къщата на фамилията Хитови. Те избраха по четири свои произведения, за да ги представят пред публика. Майсторите на изящната словесност Владислав Атанасов и Мая Ангелова създадоха поетични текстове по изображенията. В изложбата са включени 20 фотографии и 20 поетични текстове към тях.

Специален гост на откриването ще бъде пианистът Илиян Трифонов.

Центърът за изкуство и култура „Блок 14“ обявява и Конкурс за най-добра снимка: всеки посетител на изложбата може да направи свой кадър в пространствата на Къщата. Снимката трябва да бъде изпратена на e-mail: asen.nikolov.artist@gmail.com до края на месец юли 2022. Жури на конкурса ще бъдат фотографите от проекта, а победителят ще спечели едногодишен абонамент за двама за всички събития от програмата на „Блок 14“.

Събитието е част от проекта „Къщата на Блок 14“, който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Визуални изкуства“. В следващите месеци ще бъдат проведени поредица срещи между визуалните артисти и млади хора за споделяне на творческия процес.

БЛОК 14:

ЦЕЛИ: Допринасяме за развитието на изкуството и културата в Русе и региона, като създаваме и разпространяваме културни продукти: спектакли, изложби, концерти, събития, синтезиращи различни изкуства; Насърчаваме изучаването, представянето, разпространението и опазването на културата и изкуството сред професионални общности и млади хора; Създаваме условия за развитие на различни изкуства, насърчаваме междукултурния обмен.

Центърът за изкуство и култура „Блок 14“се намира в емблематичната за Русе къща на наследниците на българския възрожденец и борец за свобода Панайот Хитов на ул. „Борисова“ 47. Тук млади свободни артисти намират партньори и пространство за реализация на мечтани проекти. Сцената ни е отворена и за вече известни и утвърдени авторитети и професионалисти от различните сфери на изкуството, от чийто опит се учим.

Сподели: