Фотоизложба преоткрива красотата на Русе, до края на юни продължава семейното търсене на съкровища в града

Фотоизложба преоткрива красотата на Русе, до края на юни продължава семейното търсене на съкровища в града

Актьорът и музикант Александър Сано награди победителите във фотоконкурса „Преоткрий  Русе“ и откри едноименната изложба на пл. Свобода. Тя събира 20-те най-добри снимки от конкурса, улавящи красотата на централните градски части, обновени с помощта на европейско финансиране.

„Благодаря на всички, които се включиха в конкурса и запечатаха духа на Русе във фотосите си. Проектите с европейско финансиране са важни за страната и града ни, защото ни дават възможност да подобрим средата, в която живеем, и да развием икономиката. С тях се доближаваме до стандарта на другите европейски държави, затова екипът на Община Русе се подготвя активно и за следващия програмен период“, обърна се към участниците в конкурса зам.-кметът Златомира Стефанова

„Не е трудно да има красиви фотографии на Русе, защото той е най-красивият град в България“, сподели Сано, който е роден в Асеновград, но е израснал в Русе.

От малко над 90 снимки, като най-добра бе отличена творбата на Петър Найденов, който спечели професионална семейна фотосесия. На второ и трето място журито класира съответно Стела Йосифова и Ивелин Иванов, които ще получат семейна вечеря в р-т Crazy fish.

Изложбата ще бъде достъпна за русенци и гости на града до 19 юли.

С нея се постави финал на информационната кампания „Преокрий Русе – градът на първите неща“, част от инициативата „Европа в моя регион“. Кампанията включва още и семеен лов на съкровища. До края на юни всяко дете и неговото семейство могат да участват като решат 8 загадки, скрити по маршрут от градски забележителности в образователната интерактивна игра „Преоткрий Русе – Играта“.

За „Европа в моя регион“:

Това е съвместно създадена комуникационна инициатива, която има за цел да представи действията на Европейския съюз за регионите в цяла Европа. Заедно с регионите- партньори и финансираните от Европейския съюз проекти, Европейската комисия създава инструменти и възможности за диалог с гражданите и ги запознава с постиженията на проектите в близост до тях, благодарение на усилията за съвместно финансиране от страна на Европейския съюз и регионите.

„Европа в моя регион“ е и възможност за изграждане на партньорства между регионите с цел провеждане на регионални кампании с местна насоченост, предлагащи развлекателни дейности в близост до популярни места, които са част от регионалната идентичност. Специално внимание се отделя и на дейностите, в които участват ученици.

От 2021 до 2023 г. близо 40 подобни проекта ще бъдат организирани в 8 целеви държави: България, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия и Румъния.

Сподели: