ФТС "Зора" участва в третия международен фестивал "Настрадин ходжа"

ФТС „Зора“ участва в третия международен фестивал „Настрадин ходжа“

Време за прочитане: < 1 мин.

ФТС „Зора“ към Общински Младежки Дом – Русе се върна от гр. Сиврихисар, област Ескишехир – Турция на 02.07.2019 г., където участваха в III-ти международен фестивал „Настрадин ходжа“, организиран от управата на гр. Сиврихисар под егидата на CIOFF. Участие взеха и състави от държавите Полша, Словакия, Турция, Кипър, Чили, Босна и Херцеговина. Фестивалната програма беше наситена с множество участия и беше открита от министъра на културата на Турция. Участниците имаха възможността да посетят родния град и къщата на Настрадин Ходжа, да изнесат кратка програма пред местното население и кмета на града. Танцьорите бяха на прием в кметството на Сиврихисар и на валията на Ескишехир, където изнесоха кратка програма, след което следваше дефиле. Фестивалните дни бяха отразени от няколко национални телевизии.

Част от програмата бяха между културните вечери, в които всяка държава-участник във фестивала имаше възможност да представи родината си чрез танц, музика, национална кухня и история. ФТС „Зора“ представи съвместно със състава от Полша предсватбена подготовка като обичай е почерпиха с традиционни ястия, сред които питка, шопска салата и сладко от рози.

След завършването на вечерта следваше награждаване на участниците от кметството на Сиврихисар с поименни сертификати за участието във фестивала. Танцьорите от „Зора“ имаха възможност заедно с останалите участници да научат и участват в турски танц като част от флашмоб, част от който беше и кратко участие на местна народна музика с българска хореография. ФТС „Зора“ беше сред най-атрактивните и представи танци от различни области на страната с разнообразни костюми, като беше високо оценена от организаторите на фестивала.

Сподели:

Още новини от деня