Хиляди обезщетение трябва да плаща стопанин на овце от Кошов на пострадала от кучетата му жена

В.В.Б. твърди, че притежава заедно с Д. Н. недвижим имот в с. Кошов, община Иваново. На 08.08.2017 г. около 19.30 часа тя и домашният й любимец – миниатюрна порода “болонка“, се намирали пред входната врата на къщата й в с. Кошов, когато били обградени от три огромни кучета. Същите виждала да охраняват стадото овце в животновъдния обект на ответника, намиращ се срещу имота й отвъд реката. Кучетата проявили внезапна агресия, като нападнали кученцето й Рошко и започнали да го подхвърлят като “плюшена играчка“. Започнала да крещи за помощ и в този момент едно от тях го захапало през гръдния кош и хукнало да бяга, а друго захапало лявата й ръка и после избягало. От къщата излязъл Д. Н., привлечен от виковете й за помощ, от писъците на кученцето й и от разярения лай на трите кучета. Двамата хукнали след тях, за да спасят любимеца й. Кучетата спрели на поляната при реката до стадото овце, което пазели. С викове се опитвали да разсеят кучетата, за да пуснат Рошко, но те отново ги обиколили. Докато Д. Н. се опитвал да привлече вниманието им към себе си, тя успяла да извади Рошко от устата на кучето, в резултат на което за втори път била захапана от друго куче по дясната ръка. Отскубнала се и хукнала да бяга със своето кученце на ръце. Била ужасена, но успяла да му окаже първа помощ, след което веднага потеглили за гр. Русе, където екип от ветеринарната клиника “Албейтар“ констатирал нараняванията на Рошко, оказал му спешна помощ и ги пренасочили към ОВК гр. Варна за стационарно лечение. Преди отпътуването за гр. Варна отишла в спешно отделение в УМБАЛ Русе, където раните й били обработени и превързани и била имунизирана. Впоследствие посетила съдебен лекар, който констатирал уврежданията й и ги отразил в съдебномедицинско удостоверение №70376/2017г. Вследствие нападението спрямо нея и домашния й любимец е в постоянен стрес, изпитва страх за здравето и живота си, за този на децата й и на домашния си любимец. Грижите по него във връзка с провеждане на адекватно лечение и манипулации ежедневно натоварват психиката й и променят досегашния й начин на живот. Дясната й ръка е с трайни увреждания на мястото на ухапването, видимо деформирана е, изпитва постоянна невропатна болка, движенията на дясната длан са ограничени. Това затруднява ежедневните й служебни и битови дейности.

Районният съд в Русе осъди Й.И.Д. да заплати на В.В.Б. 5000 лв обезщетение за неимуществени вреди и 392.50 лв обезщетение за имуществени вреди или общо сумата 5392.50 лв обезщетение от непозволено увреждане, заедно със законната лихва от 08.08.2017г. до окончателното изплащане на сумата, както и 390.70 лв разноски по делото.
Й.И.Д. трябва да заплати на адвокат И.С.М. сумата 600 лв адвокатско възнаграждение. Решението може да се обжалва пред Русенски окръжен съд.

Сподели:

Още новини от деня