Часовника

Химнът на Европейския съюз „Одата на радостта“ звучи от Градския часовник в Русе по случай 9 май

Химнът на Европейския съюз „Одата на радостта“ звучи от Градския часовник в Русе по случай 9 май. Гонгът на часовника ще се чува на всеки кръгъл час през днешния ден с музиката на химна, за чието създаване преди точно 200 години Лудвиг ван Бетовен използва стиховете на големия германски поет Фридрих Шилер.

Инициативата е по идея на областния управител Драгомир Драганов, а нейното изпълнение стана възможно благодарение на Александър Първанов.

„Надявам се повече хора да осъзнаят ролята, която има Европейския съюз в нашето ежедневие. Членството на страната ни в ЕС е освен цивилизационен избор и гарант за стабилност“, коментира Драганов, като припомня, че участието ни в Общността е донесло много позитиви в сферата на културата и икономиката. Той отправя призив към русенци никога да не забравят тези, които по време на тоталитарния режим в страната ни са загубили живота си или са били подложени на репресии в името на демократичното и европейското бъдеще на България.

„Нека бъдем активни на предстоящите избори след месец и действително да покажем, че сме заинтересовани за бъдещето на страната си и нейния по-нататъшен европейски път на развитие“, допълни още областният управител, като постави особен акцент върху значението на евроизборите и упражняването правото на вот от гражданите.

Днешната дата е посветена на мира и единството на Стария континент. На тази дата се отбелязва окончателната капитулация на хитлеристка Германия във Втората световна война, както и годишнината от историческата Декларация на Шуман, която би направила война между европейските народи немислима.

Градският часовник се намира върху сградата на първата частна банка в България – акционерното дружество „Гирдап” и е на повече от 120 години. Близо десетилетие русенецът Александър Първанов се грижи безвъзмездно устройството да отмерва точно времето. Преди две години Областната администрация финансира цялостен ремонт на уникалния “Bernhard Zachariä”, произведен в Лайпциг. Припомняме, че той бе извършен от известния русенски майстор-часовникар Бохос Саркисян.

През 1985 година „Одата на радостта“ става химн на Евросъюза. Разбира се, тя не подменя националните химни на държавите-членки, а е просто нещо като визитна картичка на Европа, която припомня за идеалите на европейското общество: свобода, мир, солидарност и единство.

Текстът на „Одата на радостта“ е създаден от Фридрих Шилер през 1785 г.

Сподели: