Химнът на Европа ще звучи в Доходното здание на 9 май

Химнът на Европа ще звучи в Доходното здание на 9 май

Време за прочитане: < 1 мин.

И тази година Деветата симфония на Бетовен ще звучи в Русе на 9-ти май, в Деня на Европа, от 19 часа в Голямата зала на Доходното здание. Ще я представят Русенската филхармония, хорът и солисти на Държавната опера в Русе. Гост диригентът от Австрия Давид Холцингер пристига специално за събитието по покана на МД“Елиас Канети“.

Давид Холцингер е роден в Австрия. Учи цигулка и оркестрово дирижиране в консерваторията във Виена и в Музикалния университет в Дрезден. Основател и художествен ръководител е на ансамбъл EXEDRA, с който се изявява на церемонията при откриването на Музикалния фестивал в Залцбург през 2017 година. Определен е за гост-диригент на Филхармоничния оркестър на Сечуан и е работил с оркестри като Моравската филхармония, Държавния симфоничен оркестър на Вилнюс, Филхармонията на Сибиу, Русенската  филхармония и на Залцбургските камерни солисти.

„Одата на радостта“, която е последната част на симфонията, се разпознава и запомня лесно. Но не това е причината да бъде избрана за европейски химн през 1985г. Ключът към този избор е текстът. Лудвиг ван Бетовен използва стиховете на големия германски поет Фридрих Шилер от неговата „Ода на радостта“, създадена през 1785 година. Особено  вдъхновяваща за композитора е строфата „Братя стават всички люде“. Въпреки че тя се пее по текста на Шилер, химнът на Европа е без думи. Избран е универсалният език на музиката, защото европейските езици са много. Но стиховете на Шилер остават в основата на посланието на този химн за свобода, мир, солидарност и единство.

Изпълнението на Деветата симфония в Русе е  част от XXV Австрийски музикални седмици и е под почетния патронаж на Н. Пр. Андреа Вике, посланик на Република Австрия в България.

Сподели:

Още новини от деня