Хореографът Константин Уралски: “Калиопа” ще бъде нов балет, поставен от мен, по партитура, специално създадена за премиерата!

Хореографът Константин Уралски: “Калиопа” ще бъде нов балет, поставен от мен, по партитура, специално създадена за премиерата!

“Миналата есен получих писмо от директора на Русенската опера Пламен Бейков. Той ми предложи да разгледам материали за новия балет „Калиопа”, базиран основно на древната легенда за град Русе. След като прочетох историята на Калиопа, видях, че тази тема е много интересна – любовна история, подходяща за красив балет. Скоро ми изпратиха и запис на музиката, която беше изпълнена на фестивала Мартенски музикални дни през 2023 година.

Честно казано, до този момент не бях много запознат с творчеството на Маестро Емил Табаков. Бях толкова трогнат от творбата му, че веднага започнах да слушам другите му произведения, достъпни в интернет. Идеята за този проект много ме заинтригува и се съгласих да се заема с продукцията.

През октомври се срещнах с продуцентския екип. Срещите ми с либретиста Александър Малчев, композитора Емил Табаков, сценографа Елица Георгиева и художника на костюмите Първолета Чавдарова – Летиция, бяха плодотворни. И разбира се, директорът на театъра, който пое продуцентската отговорност, беше изненадващо изпълнен с енергията на предстоящото ново голямо театрално произведение.

Тези срещи и запознанството с балетната трупа само засилиха желанието ми да дойда в Русе, който много харесах при първата си среща, и да пресъздам древната любовна легенда на балетен език…

Минаха няколко месеца сериозна подготовка и днес отново съм в този красив уютен град, на брега на големия Дунав, вече в постановъчна работа с балетната трупа. Артистите се заеха много енергично и споделят радостта от участието в създаването на световната премиера на това трудно представление.

Много обичам България!

Тук имам много приятели и колеги. Често идвам, за да си почина, да се видя с тях и да се насладя на българската кухня.

Сега обаче, дойдох тук по работа. Този спектакъл ще бъде четвъртата ми балетна постановка в български театри. Преди това поставих балета „Доктор Живаго” във Варна, „Лешникотрошачката” в Стара Загора и „Лебедово езеро” в Пловдив.

Аз съм щастлив хореограф, създал редица световни премиери. Пътувам много по света, поставяйки своите спектакли, споделяйки изкуството си с артисти и публика в Русия, САЩ, Европа и Южна Америка. Въз основа на моите либрета са сътворени осем нови балетни партитури, чиито премиери по моя хореография бяха успешно представени в различни страни.

“Калиопа” ще бъде нов балет, поставен от мен, по партитура, специално създадена за премиерата!

Наскоро в Турция имах премиера на двуактния балет „Кармен” по музика на Бизе. Това беше 50-ят спектакъл в моята кариера като хореограф. “Калиопа” ще открие резултата за нова десетка! Не е ли чудесно?!”

Това разказа в паузите между репетициите за предстоящата световна премиера на балета “Калиопа” хореографът Константин Уралски.

Спектакълът ще бъде част от Международния фестивал ММД тази година!

На 25 март Ви очакваме в Голямата зала на Доходно здание за едно незабравимо изживяване с премиерния балет „Калиопа“, сътворен от двама изявени и всепризнати творци и русенци – композиторът и диригентът Емил Табаков и либретистът Александър Малчев!

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

Сподели: