ДТ "Сава Огнянов" - Русе представя "Хоро"

„Хоро“ по Антон Страшимиров на 24 февруари

Гледайте разтърсващите спектакли на „Хоро“ по Антон Страшимиров на 24 февруари от 19:00 часа в Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе . Насладете се на една истинска, откровена театрална постановка, която няма да ви остави безучастни от първата минута до края!

“Хоро” е от тези произведения, които стъписват още с първите редове. Още преди човек да вникне в сюжета, да успее да построи в главата си причинно-следствените връзки, бива залят от мощната енергия на насилието. Темата за погрома след септемврийските бунтове от 1923 година тук придобива универсално обобщение за разпадането на макрообщността, когато насилието се превърне в съдържание на живота. Не само това – Страшимиров създава текст, който само щрихира най-ярките и крайни жестове на жестокостта, на унижението и болката; на нравственото изкривяване. Това отваря огромна перспектива пред създаването на театрален спектакъл. Така е и при нас, придържайки се към сюжетната схема, се опитваме да разгърнем тази пулсираща от болка картина, защото тя разказва за самите нас – като част от големият свят, в който не можем да разпознаваме все още проблемите и се налага да изпадаме в насилие, когато не можем да приемем различията между нас и останалите. Тук обърнатият ритуал на сватбата – смърт се превръща в ритуал на бунта – животът срещу смъртта. Яловото срещу животворното. Непримиримото срещу покорното.

Постановка и сценична адаптация: Петър Денчев
Сценография и костюми: Петър Митев
Музика: Пламен Мирчев – Мирона
Хореография: Богдан Донев
Плакат: Omi Studio ltd.
Концепция и графичен дизайн: Силвия Чепарова
Фотограф: Димитър Митев
Камера и монтаж: Vencislav Todorov

Участват: Александър Узунов, Венцислав Петков, Ивайло Спасимиров, Иван Самоковлиев, Йовко Кънев, Красимир Ненков, Кристиана Ценкова, Кадри Хабил, Косьо Станев, Крум Берков, Любомир Кънев, Мариана Крумова, Надя Банчева, Тони Тончева, Ясена Господинова


*Сезон: 2019/2020*

Сподели:

Още новини от деня