Хотелиери и ресторантьори организираха протестно шествие в централната част на Русе

Хотелиери и ресторантьори организираха протестно шествие в централната част на Русе

Хотелиери и ресторантьори организираха протестно шествие в централната част на Русе.


Председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в града Красимир Иванчев заяви, че исканията са за отсрочка на изискването за зелен сертификат при посещението в заведения.

„Искаме външните градини към заведенията да работят през златната есен, докато хората успеят да се ваксинират. Искаме нашите клиенти да не бъдат плашени с глоба, ако нямат зелен сертификат. Настояваме програмата 60/40 да важи при 20 процента спад на оборота, а не както е сега – при 40 на сто, защото тогава вече ще сме фалирали. Целта е бизнесът да оцелее“, обясни Иванчев.

Той каза още, че след въвеждането на изискването за зелен сертификат клиентите в заведенията в Русе са намалели с 80-90 процента.

„В България има около 20 процента ваксинирани, но повечето са над 60-годишна възраст. Нашите клиенти са на възраст между 18 и 60 години“, каза още Иванчев.

Сборният пункт на протестиращите бе паркинг пред голям хипермаркет в централната част на града. От там участниците в недоволството организираха шествие до сградата на общинската и областна администрации, като затвориха за кратко участък от булевард и възлово кръгово кръстовище. Към протестиращите се присъединиха също граждани и таксиметрови шофьори, недоволни от въведените противоепидемични мерки.

/БТА/

Сподели: