Христина Комаревска поднесе „Л. като Луна“… „На един дъх“

Христина Комаревска поднесе „Л. като Луна“… „На един дъх“

На 15 юли в библиотеката гостува плевенската поетеса Христина Комаревска. В творческата си вечер тя включи двете си последни поетични книги – „Л. като луна“ и „На един дъх“. „Л. като луна“ трябваше да се срещне с русенските си читатели миналия март, но пандемията Ковид 19 и последвалите от нея рестрикции за всички културни институти попречиха това да се случи. Сега в това несъстояло се „дежа вю“ се включи и най-новата стихосбирка на Христина – „На един дъх“.

В топлата юлска привечер на срещата дойдоха русенски творци и читалищни дейци, както и близки приятели на авторката от дунавския град. Водещ на вечерта беше Надежда Радева от Съюза на свободните писатели в Русе. Русенските любители на изящната мерена реч се потопиха в поезията на Комаревска, а след срещата получиха и автограф от нея.

„Л. като луна“ включва лирика и няколко миниатюри.За книгата авторката споделя: „Никога не измислям предварително заглавията на книгите си. Те си идват сами, някак си. Не се натрапват на всяка цена като лого, нито пък аз търся този ефект. Стихотворенията се появяват неканени, внезапно и ако не ги опитомя, заминават по пътя си като незапомнен сън. В крайна сметка те се подреждат сами и сами избират своя „пастир“, който да ги поведе.

Заглавието. Защо „Л. като Луна“? Може би защото  тя е моя гостенка в нощите, когато  пътешествам в заключения си дом без ограничения. Или Л. като лудост, щом си разменяме визитите с нея и се люлеем на лунния трапец  до зори, задъхани в необята. А защо не „Л. като лисиче“, онова оранжево видение, което се появява в най-неочаквания момент и се заиграва с теб. Докато се усетиш, то се шмугва в храсталака и се питаш, било ли е или е само халюцинация, която  ярко светва за миг, но все пак, виждам нещата, които не забелязвам. И се усмихвам. Каня и теб, читателю, в моя свят на „Л. като Луна“. Може да открием заедно още нещо. А защо не и Л. като любов.”

В „На един дъх“ са събрани 77 стихотворения, родени от размисли върху вечните теми за битието, любовта, творчеството и др. Илюстрациите в стихосбирката са картини на световноизвестния испански художник Салвадор Дали. Книгата е 12-та поред в творческия път на авторката и е посветена на първородната й тригодишна внучка Емма.

Авторката получи вип читателска карта на посланик на културния институт, с която г-жа Комаревска ще може да ползва дигиталните услуги на библиотеката.

Сподели: