протест русе вероизповедания

Християнската общност на протестантско – евангелските вярващи и църкви в град Русе организира за втори път протестно шествие-митинг

Християнската общност на протестантско – евангелските вярващи и църкви в град Русе организира за втори път протестно шествие-митинг днес в Русе. Поводът е проектът на закон за вероизповеданията в България. Шествието ще тръгне в 15:30 часа от паметника на Альоша по улица „Александровска“ и ще приключи с митинг на Паметника на свободата.

Като представители на различни верски общности в България, изразяваме своята загриженост и тревога във връзка с планираните промени в българското законодателство, свързани със свободата и живота на вероизповеданията.

Притеснение будят както отделни текстове, така и цялостният дух на предложения законопроект, който е чужд на демократичните и плуралистични ценности и се опитва да върне гражданите на Република България във времена, в които репресивната Държава, чрез свои силови структури, преследваше верските общности, като ги демонизираше и определяше за “врагове на народа”, или модерния подобен израз “риск за националната сигурност”.

Законопроектът застрашава не само верските общности в Република България, но по същество представлява и посегателство върху правата на всички български граждани. Недопустимо е през 21 век, в страна членка на ЕС, да се налагат закони, които стигматизират и лишават от основни права цели сегменти в българското общество. Доказателство за това са и изразените становища на всички вероизповедания в Република България, от които няма нито едно, което да подкрепя предложените промени в Закона.

Излизаме на мирен протест обединени и с мисъл за запазване на постигнатото през годините на свобода и демокрация и за да се противопоставим на тихото завръщане на духа на тоталитаризма в нашата Родина.

Сподели: