великден русе 2017

Христос Воскресе!: В Русе православни, католици и армено-грегорианци за пореден път са заедно за Възкресение Христово

Както винаги, когато съвпада Възкресение Христово според календарите на Православната и Римокатолическата църкви, в Русе много богомолци – православни и католици се събраха в полунощ на улица „Епископ Босилков“, между католическия и православния храм, за да се поздравят с празника. Кратка проповед изнесоха ставрофорен иконом Стефан Стефанов, енорийски свещеник на храм „Свети Николай Чудотворец“ в Русе, отец Валтер Горра от римокатолическата катедрална църква „Свети Павел от Кръста“ и отец Дирайр Хадавян от арменската църква.

Енорийският свещеник Стефан, обясни, че когато се прави литийното шествие за Възкресението около православния храм в полунощ се срещнат и взаимно се поздравят с католиците и арменците. Възкресение съвпада веднъж на няколко години и когато съвпада не е християнско да се разминем като врагове, уточни свещеникът. Той коментира, че за съжаление Църквата се е разделила преди почти хиляда години и оттогава не можем да служим заедно, но сме длъжни да имаме братско отношение. На взаимния поздрав на улица „Епископ Босилков“ присъстваха и християни от Армено-григорианската църква, тъй като тяхното богослужение в храма им не е в полунощ, а рано сутринта, обясни отец Стефан.

Чуйте думите на отците в приложеното видео.

Пред катедралният храм „Света Троица“ също се бяха събрали много хора, в очакване на благодатния огън. Сред тях и големи групи от роми.

великден русе 2017 2

Сподели: