Христо Генев. "РазЛичен". Изложба скулптура и фотография

Христо Генев. „РазЛичен“. Изложба скулптура и фотография

Христо Генев. "РазЛичен". Изложба скулптура и фотография

На 16.04.2021 г. (петък), от 18.00 ч., Художествена галерия – Русе представя Христо Генев и самостоятелната му изложба „РазЛичен“.

​РазЛИЧЕН


Изложбата разЛИЧЕН е всъщност автопортрет, твърде личен автопортрет, различен автопортрет. Тя е необичаен, нестандартен жанров синтез между скулптура и фотография, по-точно фотографика. Творбите взривяват дефинитивната обремененост на тези понятията. Виртуозните пластики са изтънчени, изящни, модерни опити за съвършенство, освободени от концептуална философия, или нравоучителни послания. Те са тържество на чистата естетика, свободно извисяваща се игра на линии и форми, завихрени в темпераментен танц – мистерия от изненадващи емоции. Опит за съвършенство не е скулптура в традиционния смисъл на думата, където обемът, формата, масата изтласква, избутва пространството. Пластиките някак неусетно и нежно обладават простора, тук въздухът и пространството са част от самата пластика. Всеки обем, ажур, линия, детайл вплитат своята аура в общото въздушно звучене на скулптурата. Пластиките са нетрадиционни като начин на формоизвличане, едновременно древни и модерни.В удивителен резонанс с пластиките звучат чернобелите фотографии. Те не са документален разказ за пластичните твари. Те са кротко втренчване навътре в себе си, във вътрешните неподозирани пространства с един „онемителен възторг“. Фотографиките показват необичайни, неочаквани, невъзможни погледи към пластиките, изведени в самостоятелни художествени образи.Изложбата разЛИЧЕН е волен, свободен полет на въображението, триумф на чистата, елегантна, изискана естетика!Да полетим заедно!Изложбата може да бъде видяна до 4 май 2021.


Христо Генев е завършил Художествена гимназия в град Казанлък, а след това и специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Директор на Художествена галерия – Казанлък от 2001 г. Има редица участия в изложби, пленери и други национални форуми на изобразителното изкуство, както и самостоятелни изложби.


Генев е автор на храмови икони и фасадната мозайка на болничния параклис „Света Анна“ в Казанлък и църквата „Свети Николай Чудотворец“ в Стара Загора. В съавторство с Антон Антонов, дело на Христо Генев е и храмовата мозайка на „Свети Димитър“ в Стара Загора и храм „Успение на Света Богородица“ в Казанлък.

Сподели: