Христо Лютаков: Имам две деца и ме е грижа какъв път чертаем пред тях и каква държава ще им оставим

Христо Лютаков: Имам две деца и ме е грижа какъв път чертаем пред тях и каква държава ще им оставим

Христо Лютаков е кандидат за народен представител от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ в Русе. Той е човек, доказал се на международното поприще на бизнеса. Макар че не му липсват възможности за живот в други градове и в чужбина, Христо избира да се завърне и да се развива в родния град Русе. Завършил е Английската гимназия, където среща своята бъдеща съпруга Даниела. Двамата са страхотен тандем и в съвместните проекти, и в живота, а вече са и родители на две прекрасни деца. Още през 2005-та Христо започва да помага в семейната фирма за услуги и да изучава бизнес средата в града и страната.

През 2011-та година съосновава международна компания в областта на рекламата, а след това кариерното му развитие продължава като мениджър проекти към Управляващия Орган на програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България, финансирана от Европейския Фонд за Регионално Развитие.

В момента заема позиция в международния отдел на местна компания, която е на челно място в класацията К100: Най-големите компании в България.

Защо избрахте да живеете в Русе?

Русенец съм и си обичам града. Живял съм във Варна, бил съм и за малко в чужбина. Имал съм възможността да сравнявам как живеят хората в различните градове, но някак си дълбоко в себе си винаги съм искал да се върна обратно в родния си град. Защото съм убеден, че Русе има потенциал да бъде едно страхотно място, както за отглеждане на деца, така и за достойни старини. Единственото, което му трябва на Русе, са стабилни хора, които да го представляват пред останалия свят. Всъщност смятам, че светът обича Русе, защото градът ни е имал дълго време космополитен характер. Вярвам, че отново може да е така и може да се каже, че съм спомогнал много чужденци да дойдат тук, да се влюбят в града и региона и да поискат да останат завинаги. Виждам потенциала, който носи добрата локация на града ни за икономическото му развитие.

Как стигнахте до решението да се занимавате с политика?

Израснал съм в семейство, в което дебатите относно политическата обстановка в страната не са били табу. Двамата ми дядовци бяха главни счетоводители по времето на комунизма, а баща ми беше заклет демократ. Баща ми е завършил Военноморското училище, отчасти и за да може да обиколи света, който тогава е бил скрит зад Желязната завеса. Техните разговори винаги бяха любопитни за мен.

И така, съвсем естествено, и при мен се случи изграждането на моята гражданска позиция и активност.

Освен това пет години работих по Програмата ИНТЕРРЕГ V А за сътрудничество между България и Румъния, където бях мениджър проекти – проверяващ проектите, които се изпълнят по тази програма. Отблизо видях всяка една община, имаща граница с Румъния – как работи, какви проблеми има, от какво има нужда, как се разпределя финансирането. Така узря идеята, че знам как да бъда полезен на обществото. Когато разбрах, че „Продължаваме промяната“ има своето представителство в Русе, аз отидох, за да се поинтересувам как мога да стана член и да допринеса със своя опит и знания.

И не на последно място – аз живея тук със семейството си, имаме 2 деца и ни е грижа какъв път чертаем пред тях и каква държава ще им оставим. По-доброто бъдеще не се сбъдва с премълчаване и неглижиране на тежките и сложни проблеми, а с работа и активни действия за решаването им.

Защо толкова трудно се променя България според Вас?

За мен една от основните причини е пасивността на хората и това, че позволяват тази пасивност да им бъде „насаждана“ отвън. Това, което в момента ГЕРБ се опитват да ни убедят, е, че ПП-ДБ трябва да носят същата отговорност за 10-месечно управление, каквато отговорност следва ГЕРБ да носят за 12-годишно управление преди тях. По този начин се опитват да манипулират хората, убеждавайки ни, че всички са еднакви и няма смисъл да се прави нищо. Даже и да се гласува.

А истината е съвсем друга. И тя е, че за 10 месеца стъпки в правилната посока фактите сочат, че не просто сме преодолели кризата, която беше в цяла Европа, но и дори сме регистрирали прогрес, който отдавна не е отчитан по нашите ширини. Само за тези няколко месеца увеличихме пенсиите, учителските заплати, минималната работна заплата. Освен това се намалиха неравенствата, покупателната способност нарасна, предприе се грижа за младите семейства – безплатни детски ясли, детски градини и значителни данъчни облекчения. Предвиденият дефицит е под 3% в рамките на критериите за еврозоната.

Трябва да продължим в правилната посока, като начинът за това е всеки един от нас да прояви своята гражданска отговорност и да гласува. Достатъчно години пропиляхме в преход, достатъчно ни управлява задкулисието.

Как изглежда една нормална България според Вас?

Представям си я още по-отворена към Европа, с адекватни доходи за работещите, още по-високи пенсии за възрастните хора, качествено образование за децата, което ги прави конкурентноспособни. Иска ми се да има насърчаваща среда за развитие на бизнес и справедлива законодателна система.

Истината е, че мечтая на хората да започне да им пука повече какво се случва около и с тях самите. Да повярват, че могат да променят това, което не харесват и че тяхната позиция наистина има значение. И не, не всички са маскари, както се опитват да ни внушат.

Изцапа ли Ви политиката?

Не бих казал. Политиката е трудна именно защото е много кална, особено когато си принципен, когато отстояваш общия интерес и се стараеш от една страна да бъдеш толерантен, а от друга да се върви в правилната посока, дори и това да накърни нечии интереси. Има хора, които от десетилетия са „враснали“ във властта до такава степен, че за да запазят позициите си, са готови на всякакви предателства.

Лично аз нямам вътрешни притеснения и угризения от това, че се занимавам с политика. Правя го безкористно, защото вярвам, че това е правилният път да се случат нещата в България. Не очаквам лични облаги и не се боря за разни властови позиции. Успеем ли да приключим постоянния преход и да поставим България адекватно на картата на Европа, това ще е повече от достатъчно за мен като постижение.

Можете да подкрепите Христо Лютаков като гласувате с номер 14 в бюлетината и преференция 108.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели: