Художествена галерия – Русе гостува със своя проект

Художествена галерия – Русе гостува със своя проект „Разкази, вдъхновени от картини“ в галерия MAG3 във Виена

На 27 август, от 18.30 ч. Художествена галерия – Русе гостува със своя проект „Разкази, вдъхновени от картини“ в галерия MAG3 в град Виена, Австрия. Представянето на изложбата от фонда на Галерията и едноименния литературен сборник се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура“. Инициативата бе високо оценена от комисията, като мотивацията за решението гласи: „Проектът е от значение за надграждане на партньорството между ХГ-Русе и Виенската галерия MAG3 и представяне пред австрийската общественост на творби на утвърдени български художници и техния отклик в разкази на изявени европейски автори, като има висока художествена стойност“.

На откриването на 27 август ще присъстват: Гуе Шмидт – артистичен директор на галерия MAG3, Елена Великова – директор на ХГ-Русе, проф. дфн Пенка Ангелова, председател на Международно дружество „Елиас Канети“, проф. Румяна Конева – директор на Български културен институт „Дом Витгенщайн“, Уши Лихтенегер – кмет на виенския район Леополдщат.

По време на престоя в град Виена са предвидени срещи с български и австрийски художници и писатели.

Проектът „Разкази, вдъхновени от картини“ бе представен пред публика за първи път на 18 май в град Русе, в рамките на Нощта на музеите.

Сподели:

Още новини от деня