галерия Борисова 39

Художествена галерия – Русе е партньор по проект на Училищно настоятелство „Недка Иван Лазарова“ „Оперни костюми. Променада“

Художествена галерия – Русе е партньор по проект на Училищно настоятелство „Недка Иван Лазарова“, наречен „Оперни костюми. Променада“, със сътрудничеството на ПГО „Недка Иван Лазарова“ и Държавна опера – Русе, финансиран по Програма „Култура“ на Община Русе.

Проектът е продължение на реализирания миналата година „Изкуство и мода – вдъхновения“ проект и засяга две области, които са обвързани в цялото културно многообразие на живота – изкуството и модата.

Името на проекта е символично подбрано. Променада е открито обществено пространство, разположено предимно близо до река или бряг, с изглед към тях или към друг пейзаж. Променадите по крайбрежието станали популярни в края на 19 век в Обединеното кралство, благодарение на викторианската култура на отдих, в която английското висше общество обичало да се разхожда по крайбрежните алеи и на които да „показва“ своите дрехи и своето присъствие.

Възпитаниците на модното училище, разположено в красива архитектурна сграда на брега на река Дунав, творят облекла, които са достойни да бъдат „показани“ на кейовата алея.

В рамките на проектните дейности ще се реализират срещи, посещения на спектакли и изложби, визуализиращи промените и тенденциите в облеклото на фона на историческата епоха, като това може да бъде проследено в сценичните постановки на Държавна опера – Русе, в скиците на художниците на постановките от 50-те години насам, художествено богатство, показвано в Художествена галерия – Русе.

В края на провежданите извънкласни занимания ще бъдат подбрани проекти, от които да се реализира изложба във фоайето на ПГО „Недка Иван Лазарова“. Тринадесет от най-добрите модни скици, заедно с картините, от които са вдъхновени, ще станат част от традиционния Училищен календар за 2025 г.

Сподели: