Художествена галерия - Русе стартира изпълнението на проект "Визуална Музика"

Художествена галерия – Русе за поредна година се включва в инициативата Европейска нощ на музеите + програма

Художествена галерия – Русе за поредна година се включва в инициативата Европейска нощ на музеите (18 май 2024 г., събота).

Можете да откриете или преоткриете временните експозиции и постоянните колекции, да почувствате техните послания. Ще може да се насладите и на програма, подготвена специално за събитието, посветена на африканския континент и култура.

Вратите ще бъдат отворени от 15:00 до 24:00 ч.

Входът ще е свободен.

Независимо дали сте любители на изкуството или просто търсите очарованието на вечерта, нашата музейна нощ ще ви предложи едно незабравимо културно преживяване.

Не пропускайте тази необикновена възможност!

ПРОГРАМА:

16:00 ч. – 18:00 ч.
Фотоателие „Улична фотография“ за деца и младежи. Водещи: Мария Ангелова и Елена Панайотова.
Участниците придобиват умения за откриване на детайли в ежедневния уличен свят, базови умения за композиция, наблюдение на светлината, фотографско портретиране. Ще обсъдят какво ги привлича за снимане и какви кадри публикуват в социалните мрежи, каква история може да разкаже една фотография.

18:00 ч.
Фондация „Ден Гри“ представя изложба „Артисти за деца от България до Африка“.
Експозицията комбинира фотоси от пътуващата изложба „Далеч от Африка“, за която театралната режисьорка Елена Панайотова и фотографът Атанас Кънев получават награда „Пловдив“ 2023 за изключителни постижения в сферата на фотографията и изложбата „Артисти за деца“ на фотографите Атанас Кънев, Иван Дончев и Мария Ангелова.

19:00 ч. – 21:00 ч.
„Ethno Groove Projеct“. Николай Иванов Ом – клавишни, китара, Петър Йорданов Бъни – перкусии и специален африкански гост-музикант. Дръм съркъл с Петър Йорданов Бъни.
Проектът представлява сложен синтез от стилове, с акцент върху вибрацията на отделния звук. Богатият саунд чрез използването на много различни инструменти и пеене придава изключителното темброво богатство на музиката на тримата артисти.

21:00 ч. – 22:30 ч.
„ Африка“ – късо кино с „Кинематограф“
Редакторите на платформата са подбрали специална програма с късометражно и документално кино от Гана, Нигерия, Кения, Бурунди и Еритрея, акцентирайки върху яркото разнообразие, преплитане и дълбочина на африканските култури.
Прожекцията ще се състои под звездното небе в градината до галерията (при лошо време – сред картините в зала на институцията).

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Постоянни експозиции: „Българско изкуство – първата половина на 20 век“, „Основателите на галерията“, „Българско изкуство – 80-те години на 20 век“, „Иконата – преди и сега“
Гостуваща изложба: Даниела Максимова. Живопис.

Международният ден на музеите – 18 май, професионален празник на музейните работници e инициатива на Международния музеен съвет (ICOM). Европейската нощ на музеите е идея инициатива на Френското министерство на културата и съществува от 2005 г.

Сподели: