Художествена галерия - Русе представя изложбата на Явор Боянов „Еонът на Постартиста“

Художествена галерия – Русе представя изложбата на Явор Боянов „Еонът на Постартиста“

Художествена галерия – Русе представя изложбата на Явор Боянов „Еонът на Постартиста“. Откриването ще се състои на 3-ти юни от 18:00 часа.

“Ars naturae ministra ·
Temporis natura filia”

Без значение как бива наричан и коя е точната дата приемана за негово начало, текущия приблизително 2000-годишен период се определя като време на себереализацията и нарастващия интерес към всичко духовно. Епоха, през която пред човечеството ще се разкрият велики древни тайни и то ще разбере законите на Вселената. Ще си спомни истинската причина за своето съществуване.

Много са нещата, които активизират тези процеси, но ролята на основен катализатор предстои да поеме изкуството. Със способността си да прониква и в най-дълбоките нива на подсъзнанието, символният език на изкуството подпомага естествения стремеж на човек да търси еманациите на непознаваемото, да разширява своя поглед като се обръща все повече навътре, а не навън и така да забелязва знаците насочващи го към Истината. Артистът на Новата Епоха е този, който ще придвижи духовното усъвършенстване на човека, помагайки във формирането на неговото ново съзнание и припомняйки за божествената му същност.

Воден от вярата си в духовната сила на изкуството и вдъхновен от различни езотерични направления, в изложбата “Еонът на Постартиста” развивам идеята за месианската фигура на артиста на Новата Епоха. Създавам образа на Свещеното постартистично дете и адаптирам към изгражданата от мен митология понятия и постулати от алхимията, магията, Розенкройцерството и Телема. Развитието на моя герой онагледявам, поставяйки го в сюжети от големите аркани на картите Таро. Превръщам го в своеобразен символ на Новата Епоха, характеризираща се с откриването на Истинската Воля на индивида и нейното реализиране, приемането на живота и смъртта като две отделни фази на съществуването, примиряването на противоположностите, разбирането, че любовта е движещата сила във Вселената и осъзнаването, че Бог не е външен фактор, а е във всеки един от нас.

Около Постартиста построявам (полу)въображаемия Орден на Черната Сълза – тайно общество, основаващо се върху древните познания и проповядващо мистичната мощ на изкуството.

Явор Боянов

Явор Боянов е роден през 1985 г. в Сливен. Завършил е специалност “Рекламна графика” в Националната художествена гимназия “Димитър Добрович” в родния си град и специалност “Плакат” във факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет. Има магистърска степен по Филмово и телевизионно изкуство в Нов български университет. През 2016 г. е представен от столичната галерия “Ракурси” на Международния панаир за съвременно изкуство “Арт-Атина”. Негова картина е част от колекцията Imago Mundi на Лучано Бенетон. Автор е на документалния филм-портрет “Моделът” (2012). Живее и работи в София.

Чрез изкуството си художникът изгражда свои собствени митология и символика. Съчетава образи, извлечени от подсъзнанието си с разнородни влияния от поп-културата, но и от окултизма и мистицизма. Често си служи с оксиморони и комбинира противоположни или несъвместими естетически категории. Изследва двойствеността във Вселената и изменчивостта на реалността.

Самостоятелни изложби:

. 2020 – Yavor Boyanov: Cut-Ups (Gifted, София, България)
. 2020 – Yavor Boyanov’s Birthday Party/Exhibition (Галерия „Лампион“, София, България)
. 2018 – The Аеon of the Postartist (Галерия „Ракурси“, София, България)
. 2018 – Blessed to be Damned (Галерия „Етюд“, София, България)
. 2014 – Comfortable Nightmares by Yavor Boyanov (Галерия „Викинг“, София, България)
. 2013 – Yavor Boyanov: PAINtings 2008-2012 (Галерия „Май“, Сливен, България)
. 2013 – Yavor Boyanov: Valentine’s Day Special (Ателие „Пластелин“, София, България)
. 2009 – Глад за безумие (Художествена галерия „Жеравна“, Жеравна, България)

Избрани участия:

. 2020 – 20х20 Транс Формат (Little Bird Place, София, България)
. 2019 – Участие в „На открито“ – проект на Галерия „Ракурси“ (Метростанции на софийското метро, България)
. 2018 – Участие в Imago Mundi – Join The Dots / Unire le distanze (Salone degli Incanti, Триест, Италия)
. 2016 – Участие в „Art-Athina“ – Международен панаир на съвременното изкуство (Faliro Pavilion, Атина, Гърция)
. 2016 – Боянов/Рамирез (Commanda Camp, София, България)
. 2015 – Участие в Есенен салон на галериите (Национален дворец на културата, София, България)
. 2015 – Участие в Imago Mundi. Luciano Benetton Collection. Map of the New Art (Фондация „Джорджо Чини“, Венеция, Италия)
. 2015 – Участие в „На Северния полюс няма ъгли“ (Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Варна, България)
. 2014 – Участие в „Асамблея на срама“ (Галерия „Мозей“, София, България)
. 2014 – Участие в „Готик Фест София“ (Клуб „Neu Berlin“, София, България)
. 2014 – Участие в „Младото изкуство като обект на желание“ (Галерия „Ракурси“, София, България)
. 2011 – Участие в „Love/Kiss“ (Културен бар „ДАДА“, София, България)

Сподели: