Художествена галерия – Русе се включва в отбелязването на Европейски дни на наследството 2023

Художествена галерия – Русе се включва в отбелязването на Европейски дни на наследството 2023

Художествена галерия – Русе се включва в отбелязването на Европейски дни на наследството 2023.

Музеи, библиотеки, етнографски комплекси, читалища, галерии, културни и природни обекти в България с над 200 събития за пореден път ще се включат в Европейски дни на наследството (ЕДН) под надслов „Европа, общо наследство“.

В рамките на инициативата Художествена галерия – Русе на 17 септември 2023 г. (неделя) ще осигури свободен вход за следните изложби: Николай Бузов и Иван Тотев. Живопис и Скулптура; Satyagraha. Зюхтю Калит – скулптура; постоянни експозиции „Българско изкуство – първата половина на 20 век“, „Основателите на галерията“, „Българско изкуство – 80-те години на 20 век“, „Иконата преди и сега“.

Всяка година през месец септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в ЕДН – съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в целия свят. В продължение на вече повече от 25 години ЕДН събират хора от страните в Европа като голямо семейство с една идея: да опознаят и да ценят наследството си, да усетят създадените благодарение на него връзки между европейските народи. Всяко издание на ЕДН има обща за всички страни тема. Тази година тя е „Живо наследство“.

Сподели: