художествена галерия русе борисова

Художествена галерия – Русе спечели финансиране за свой проект от Министерството на културата

Време за прочитане: < 1 мин.

През месец ноември 2020 г. Министерството на културата обяви конкурсна сесия за финансиране на проекти на тема „Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии“.

Проектът на Художествена галерия – Русе е сред одобрените 34 предложения и ще се реализира в периода януари – май 2021 г.

Проектът „Музейно оборудване, представяне на каталог и изложба „Творби от фонда на ХГ – Русе (2008-2020)“ включва закупуване на постаменти и подвижни паравани за експозициите, печат на каталог и организиране на изложба. Галерията разполага с реквизит, който е остарял. Новото оборудване ще подобри визията на експозиционните зали и естетическото аранжиране на произведенията. Двуезичният цветен каталог ще репрезентира 202 автори с 250 творби, които стават част от фонда на галерията в посочения период. Сред съвременните български творци присъстват Андрей Даниел, Вихрони Попнеделев, Лъчезар Бояджиев, Ясен Гюзелев, Едмонд Демерджиян, Кольо Карамфилов, Иван Кирков, Александър Нишков, Юлиян Табаков, Матей Матеев, Йордан Кисьов, Иван Шишков и др. Не малък е процентът на чуждестранните художници, сред които Сусуму Ендо, Камила Каспржиковска, Ева Чонг-Фукс, Гуе Шмидт, Михаел Вагнер, Камил Клоновски и др. Техните произведения постъпват по повод важни не само за Русе, но и за България събития като „Международно биенале „Изкуството на миниатюрата“, изложби, свързани с Международен фестивал „Мартенски музикални дни“, национални и международни форуми, провеждани в страната. Предстоящият албум за колекцията на галерията ще е трети по ред след издадените през годините „Живопис“ и „Графика и Скулптура“. Каталогът ще даде възможност да бъдат включени и творби от последния създаден през 2004 г. фонд „Съвременно изкуство и фотография“. Представянето на каталога ще бъде съпътствано от изложба с избрани произведения, която ще бъде открита на 15 май 2021 г. в рамките на ежегодното събитие Нощ на музеите.

сн. Архив

Сподели:

Още новини от деня