Художествена галерия – Русе стартира реализацията на проект „Познатият и непознатият Георги Чендов“

Художествена галерия – Русе стартира реализацията на проект „Познатият и непознатият Георги Чендов“

Художествена галерия – Русе стартира реализацията на проект „Познатият и непознатият Георги Чендов“, който спечели финансиране по Програма „Култура“ на Община Русе в направление „Творчески проекти“. Той се осъществява в партньорство с Държавен архив-Русе, Държавна опера-Русе и със съдействието на музиколога Елисавета Вълчинова-Чендова, професор в Институт за изследване на изкуствата – БАН. Инициативата е посветена на 100 годишнината от рождението на Георги Чендов (1920 – 1987) – театровед, музиковед, журналист, писател, общественик, първи директор на Русенската опера и Художествената галерия, с изключителен принос за формирането и развитието на културния живот и институциите в града.

Проектът включва няколко основни дейности, обединяващи компоненти от областите история, журналистика, визуално изкуство и опера. Предвидено е отпечатване на книга, проследяваща житейския и творчески път на Георги Чендов. Екипът, който ще работи по сборника е в състав: редактор и съставител проф.д.изк. Елисавета Вълчинова-Чендова; автори на статиите са проф. Боянка Арнаудова, д-р Веселина Антонова, Диана Маринова, Толя Чорбаджиева, Таня Великова, Елена Великова и др. Представянето ще се състои на 25 ноември в залите на Държавна опера – Русе. Паралелно с това екипът на галерията ще подготви и осъществи изложба с избрани произведения на български художници от 20 век, постъпили във фонда благодарение на неуморната работа на Георги Чендов. На откриването на експозицията, планирано за 17 август, Държавна опера-Русе ще изнесе кратък камерен концерт с отделни части от оперетата „Моряшка чест“ на композитора Александър Йосифов, на която Георги Чендов е либретист и режисьор.

Проектът „Познатият и непознатият Георги Чендов“ допринася за запазване на историческата памет, изграждаща общността и формираща нейната идентичност. 
Паметта е нашата днешна духовност, която ни свърза с бъдещето! Съграденото с душа, добронамереност и интелект остава в храма на съзнанието на поколенията завинаги.“ – Георги Чендов

Сподели: