Във Виена бе открита изложба и представен сборник "Разкази, вдъхновени от картини", проект на Художествена галерия - Русе

Художествена галерия – Русе с проект „Разкази, вдъхновени от картини“ в галерия MAG3, Виена

В периода 27 – 30 август Художествена галерия – Русе представи в град Виена, Австрия своя проект „Разкази, вдъхновени от картини“. Гостуването в артистичното пространство MAG3 се осъществи по покана на неговия директор г-н Гуе Шмидт и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Мобилност“.

Aвстрийската общественост се запозна с творбите на изявени български класически и съвременни художници и техния отклик в произведенията на европейски писатели, събрани в двуезично печатно издание.

Изложбата анонсираха г-н Гуе Шмидт и Елена Великова – директор на Русенската художествена галерия.
На откриването на 27 септември бе забележително присъствието на местната власт в лицето на г-жа Уши Лихтенегер – кмет на виенския район Леополдщат, която приветства проявата на русенската галерия и предимствата на интердисциплинарния характер на проекта, както и оцени високо възможността виенската публика да се докосне до българското изобразително изкуство и европейска литература.

Сред гостите на събитието бяха и Герхард Райвегер – бивш посланик на Австрия в България, Катка Крежкова – представител на отдел „Изкуство и култура. Чуждестранна култура“ в провинция Долна Австрия, Кристиян Аутенгрубер – сътрудник във Външно министерство на Австрия, Михаел Мезник – член на акредитационна комисия по образование; художници, писатели, български творци, живеещи в австрийската столица.

За литературното издание говори проф. Пенка Ангелова. Специално за откриването бе преведен на немски език разказът „Отдалече“ на русенския писател Явор Цанев, прочетен от Александър Волман, бивш сътрудник на Международно дружество „Елиас Канети“. За финал прозвуча песента на Силви Вартан „Облаче ле бяло“.

Стотици виенчани и гости на града посетиха галерия МАG3 и видяха българската експозиция по време на няколкодневното й гостуване. Бяха проведени срещи с български и австрийски художници и писатели, а инициативата допринесе за надграждане на партньорства и договорености за бъдещи съвместни проекти.

Сподели:

Още новини от деня