Художествена галерия - Русе участва в Европейска нощ на музеите за пореден път

Художествена галерия – Русе участва в Европейска нощ на музеите за пореден път

Художествена галерия – Русе участва в Европейска нощ на музеите за пореден път със специално събитие, постоянните си експозиции и временни изложби.

Датата е 3 юли. Входът е свободен. 

Програма: 
Часове със свободен достъп:  от 17.00 ч. до 00.00 ч.

Специално събитие:
АРТ ЕРОЗИЯ’21 – графити и музика / ART EROSION’21 – graffiti & music

18:00 – 00:00 ч.
Идея и текст: Мартин Петров – уредник в ХГ – Русе 

В рамките на Нощ на музеите’21 Художествена галерия – Русе Ви кани на едно малко по-различно събитие организирано в духа на световната тенденция за активност на музеите и галериите навън, която пък е застъпена в търсене на нови и непосредствени канали за общуване на авторите с публиката. Дигиталното е навсякъде около нас и така ще бъде, а физическата близост е това от което все повече имаме нужда.

​Събитието събира 9 професионални художници, диджей и класически музикант в изследване на онази творческа среда, чрез която да се потърси и намери пулса на арт сцената в града:
Александър Симов, Никол Христова, Мартин Петров, Георги Белчев, Горан Памуков, Нина Ковачева,
Ганчо Ганчев – GANA, Павел Калоянов – EPIK, Велизар Йорданов, DJ Влади Станчев, Павел Пенев – обой.

Името на събитието „Арт ерозия“ не е случайно и то идва да засегне широко известни проблеми, както свързани с историческото и културно наследство, изразено в рушаща се инфраструктура, така и проблеми на съвременната среда, общност и събирателни точки. Te биха дали правилния различен поглед и позиция спрямо това, което сме били, сме и искаме да бъдем в бъдеще.

Освен всичко друго, ерозията като понятие определя значима промяна в средата, така че неимоверно да формира нова, която да стане определяща за тези, които са свързани с нея като активни елементи, участници или въвлечени, но с общата идея за задружност и взаимосвързаност.

Нещо което никога преди не е било, идва за да промени това което не ни харесва, така че да расте заедно с нас!
Локация: на площадката до Художествена галерия – Русе, под високия блок и зад къщата на Панайот Хитов!

Промо видео към събитието, създадено от екип „Арт Ерозия’21“,  може да видите тук:
https://youtu.be/-R7bge_imo0 

Събитието се осъществява с любезната подкрепа на магазини „На Тъмно“. 


Име на изложби:

​„Sub Rosa ExHibition“ – Мария Иванова, куратор Иван Д. Иванов – Йоаний.
Експозицията включва рисунки – портрети на известни личности (Александър Пушкин, Дейвид Линч, Луис Армстронг, Михаил Булгаков, Анди Уорхол, Иван Вазов, Добри Немиров, Филип Симидов, Змей Горянин и др. ), съпроводена е от каталог. 

Чуждестранна графика и рисунка от фонда на ХГ – Русе“
Художествената галерия в Русе е една от галериите в страната, които имат своя колекция с чуждестранно изкуство. Към настоящия момент във фонда се съхраняват над 100 произведения на автори от Европа, Азия и Америка, като  доминират европейските творци. По – голяма част от графиките и рисунките постъпват през последните две десетилетия на миналия век. Колекцията „Чуждестранна графика и рисунка“ показва автори от различни национални школи, а също и някои тенденции в развитието на графичното изкуство от началото на 20 век до днес. Сред авторите присъстват представителите на Парижката школа и абстракционизма Андре Ланской и Сергей Шаршун; произвединията на китайците Исин Чжен,  Шъ Цун Динг, Со Цъ Уан, Ча Ли, Мей Чин Ку, съчетаващи поезия, калиграфия и гравьорско изкуство; латвийските художници Гунар Кролис, Айя Озолиня, Инар Хелмут; полския творец Станислав Борисовски, словака Роберт Янчович; графиките на Бранко Николов, Велизар Кръстич, Бранко Ракович, рисунката на Албино Пито и др.  

Постоянни експозиции: „Българско изкуство – първата половина на 20 в.“, „Основателите на галерията“, „Българско изкуство – 80-те години на 20 в.“

Сподели: