Художникът Антоний Софев за портрета на Васил Казанджиев: Търсех да видя в творбата си израза и присъствието на човека, който познавах

Художникът Антоний Софев за портрета на Васил Казанджиев: Търсех да видя в творбата си израза и присъствието на човека, който познавах

“Преди празнуването на 80-тия рожден ден на композитора, Аделаида Якимова-Фурнаджиева и брат ѝ Егмонт Якимов ми се обадиха. Казаха ми, че искат да поръчат негов портрет, който да бъде изненада за годишнината му. Аз с удоволствие приех предизвикателството да го нарисувам“ – разказва художникът Антоний Софев, автор на портрета.

„С Аделаида и Егмонт сме приятели от младежките години, оттам и ранното ми познанство с Васил Казанджиев. Спомням си, като студент в Художествената академия в София, денят, в който бяхме заедно в дома на композитора. Бях много впечатлен от рояла, заемащ централно място в голямата стая, и картините по стените. Срещахме се с него по-късно в годините, при гостуванията му в Русе. Виждахме се и на събитията от фестивала “Мартенски музикални дни”.

Това, че имах лични впечатления от Васил Казанджиев, много ми помогна при рисуването на портрета. Търсех да видя в творбата си израза и присъствието на човека, който познавах. Исках да стигна в изразните средства до етапа, в който поглеждайки портрета, освен приликата, да имам усещането за твореца, който композира и дирижира музика.

В живописта картината говори повече сама за себе си и нейният разказ остава във времето…”, добави Антоний Софев.

Заповядайте на 1 март, от 19.00 часа в зала Филхармония, на симфоничния коцерт, воден от неговия ученик Йордан Камджалов – 90г. от рождението на Васил Казанджиев, за да честваме заедно този всеотдаен творец, оставил трайна диря в историята на българската класическа музика!

Билети на каса Опера и онлайн на www.ruseopera.com

Сподели: