уве кьолер

Хускварна Русе ЕООД може да разшири производството си в нова фабрика край Сандрово

Хускварна Русе ЕООД е разположена зона „Тегра“ до град Русе и през периода 2005-2017 година компанията е интегрирана в шведската Група Атлас Копко, която реализира значителни инвестиции в развитието на нови производствени мощности и оптимизация на производствения процес, както и в разширяването на продуктовата гама.

От февруари 2018 г., Хускварна Русе ЕООД е част от шведската Група Хускварна, след придобиването й в рамките на инвестиционното преструктуриране на мажоритарния собственик Инвеститор АБ. Тази стъпка маркира нов етап в развитието и експанзията на компанията на международния пазар.

Производствените мощности на завода включват производство на лека трамбоваща техника като трамбовки и валяци, техника за обработка на бетон включително мастари, резачки и машини за шлайфане на бетонни повърхности, както и диамантени дискове за рязане на бетон и строителни материали.

Компанията се фокусира върху разработването, дизайна и монтажа на машините, като разполага със собствен отдел за Конструктивно развитие и лаборатория, в която работят 12 специалисти. Продуктите на Хускварна Русе ЕООД се дистрибутират чрез дистрибуционни и търговски центрове на Групата, осигуряващи широк достъп до пазарите и отлично обслужване на клиентите.

Днес Уве Кьолер – изпълнителен директор на дружеството от почти 5 години, коментира, че понастоящем имат близо 200 работници и служители, като произвеждат изцяло за износ машини за строителството – валяци, трамбовки и пр. От тях към 40 % са насочени за експорт в САЩ, но също Швеция, Норвегия, Финландия, Австрия, ФРГ, Австралия и др.

Визията на дружеството е да построи нов завод край Сандрово, защото няма място за разширение в ДИЗ „Тегра“. Няма още крайно решение за инвестицията и отделен бюджет, а всичко предстои.

Вероятно той ще се простира на площ от 15 до 20 хил. м2. В момента се използва само част от терен с площ 46 хил. м2. Там се намира лабораторията за провеждане изпитания на машините вътре и навън. В новия завод по принцип ще се произвеждат същите машини, но има и нови, захранвани с батерии. Налице са идеи за преместване на производство от други страни тук. Наред с това самият г-н Кьолер трябва да помисли и организира впоследствие преместване на производството от ДИЗ „Тегра“ в новия завод, което ще отнеме между 2 до 3 години.

Засега не се търсят работници за нова фабрика.

Дружеството има до 80 % местни доставчици, като например от Русе – „Тих труд“, „Грифон“, Валтроник“, „Модул“ – Бяла за редуктори и пр. Повечето фирми са от Северна България, но и има от Пловдив и Панагюрище. Електронни компоненти и двигатели обаче пристигат от други държави.

С повишаване на нивото на минималната работна заплата през последните 2 – 3 години у нас се запазва нивото на конкурентоспособност, смята г-н Кьолер. Разликата е била доста сериозна, особено тук, в Русе в сравнение с другите български райони. Тя постепенно намалява. Като работодател ние сме „За“ увеличение на заплатите, подчерта той, особено в контекста на увеличените разходи за живот след пандемията от коронавирус и войната в Украйна.

Сподели: