кожа лице момиче

ХІІ Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания и в Русенска област

Време за прочитане: 2 мин.

През месец декември се провежда станалата традиционна ХІІ Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. В годината на пандемията Ковид-19, естествено кампанията е насочена към професионалните кожни странични реакции при медицински специалисти, работещи с Ковид-19 инфекцията.

Медицинските специалисти са най-често засегнатата професонална група, които получават нежелани реакции на кожата в резултат от употребата на лични предпазни средства (ЛПС) по време на Ковид-19 пандемията през 2020. Установено е, че двама от трима медицински специалисти получават реакция на кожата от ЛПС. Професионалните кожни заболявания по време на пандемията Covid-19 могат да бъдат класифицирани в четири подгрупи: механично увреждане на кожата, увреждане на кожата, свързано с влага, контактни реакции и обостряне на вече съществуващи дерматози. Клиничният модел е многостранен и най-засегнатите кожни участъци са тези, които са в контакт със защитното оборудване и дезинфектантите.

Кампанията е под егидата на БДД и Европейската асоциация за професионални заболявания и ще се проведе през целия месец декември, 2020 г. Инициативите в рамките на кампанията включват: безплатни консултации, профилактични мерки и алергологични тестувания за медицинските специалисти, ангажирани в борбата с Ковид и с кожни промени от носене на маски, ръкавици, костюми и употребата на дезинфектанти повишаване на информационната осведоменост и съвети за превенция и терапия на кожата на всички пациенти, които се преглеждат през този период в центровете на кампанията по повод екзема на ръцете, вследствие на мерките срещу Ковид инфекцията

 повишаване на информационната осведоменост и съвети за превенция и терапия на кожата на всички пациенти, които се преглеждат през този период в центровете на кампанията по повод носене на маска (маскакне, розацея, периорален дерматит, контактен дерматит, себореен дерматит, импетиго) и такива с обостряне на други дерматологични заболявания вследствие на стреса (псориазис, дефлувиум, уртикария, атопичен дерматит).По традиция, кампанията е част от паневропейска инциатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и ще обхване 9 дермато-венерологични центъра, съответно в София – УМБАЛ “Александровска”, Аджибадем СитиКлиник Токуда Болница, Дерматолична клиника ЕвроДерма, както и университетските кожни клиники в Стара Загора и Плевен, медицински център Кордис – Плевен, АСИМП – Русе, Център по алергология и дерматология в ДКЦ и УМБАЛ “Пълмед”- Пловдив, Дерматологична клиника Медидерма – Пловдив.

По време на кампанията медиците ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане. Желаещите да бъдат тестувани медици трябва да имат предварително записан час – 0888/594144 – АСИМП Русе

Всички пациенти, в изброените клиники и центрове ще получат материали за предпазване на кожата във време на Ковид-пандемия и съвети от специалист-дерматолог.

Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД) и е в рамката на кампанията на ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases)“Healthy skin @t work” в която участват 30 европейски страни.

Доц. д-р Ж. Казанджиева, д.м.
Координатор на кампанията
Председател на секцията по Дерматоалергология към БДД

Доц. д-р Развигор Дърленски
Секретар на секцията по Дерматоалергология към БДД

Сподели:

Още новини от деня