човек планина съдба

Х Национална юбилейна кампания “Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания” обхваща и Русе

От 12 до 16 ноември тази година ще се проведе станалата традиционната, десета Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тази година кампанията е насочена към различните кожни алергични заболявания, като атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит. Това съобщават от Българско дерматологично дружество.

Данните за увеличаване на кожните алергични заболявания са много тревожни:

При възрастни: Повече от 150 млн европейци страдат от хронични алергични заболявания и прогнозите са, че през 2025г. половината от европейската популация ще бъде засегната от алергични проблеми. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага все по-всеобхватния контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда.

При деца: В бялата книга на алергологията от 2011/2012 год. е записано, че положителните реакции при тестуване на деца в училищна възраст достигат 40-50%. Нещо повече, атопичният дерматит трикратно увеличи честотата си достигайки до 15-30% при децата и 2-10% при възрастните. През 2050 година, очакванията са всяко второ дете в индустриализирания свят да се ражда с предразположение към атопичен дерматит.

Икономически ефект: Лекарствата и грижите за хората с алергични заболявания се изчисляват на 55-151 билиона евро годишно – т. е. алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Впечатляващи са данните за годишните загуби на индустрията поради кожни професионални заболявания: в САЩ – 11 милиарда долара (данни за 2010), Европейски съюз – 5 милиарда евро (данни за 2011г).

Основните цели на кампанията включват:
– безплатни консултации, скриниране и алергологични тестувания за пациенти с контактен дерматит, атопичен дерматит и уртикария
– популяризиране на проблема за кожните алергии сред обществото и в медийното пространство
– дискутиране на възможностите за диагностика и лечение на алергодерматозите, както и обсъждането на проблема за качеството на живот при пациентите с тези заболявания
– безплатна консултация и тестуване на пациенти с алергични реакции от определени продукти в рамките на договореностите по Програмата за Козметична безопасност.

По традиция, кампанията е част от паневропейска инициатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и ще обхване 8 големи дермато-венерологични клиники, съответно в София – УМБАЛ “Александровска”, Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница, Дерматолична клиника Евродерма както и университетските кожни клиники в Пловдив, Стара Загора и Плевен, Варна и Кожно-венерологичното отделение в Русе (там кампанията ще се проведе седмица по-късно). По време на кампанията пациентите ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане от страна на пациентите. Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час в няколко участващите клиники. За нашия регион това е:

logo-daniela-grozeva-ok

ул. „Независимост“ №2, етаж 2
Телефон 0888 594144
E-mail drgrozeva@abv.bg

ЕСТЕТИЧНА ДЕРМАТОЛОГИЯ – Доц. Д – р Даниела Грозева

Повече информация тук.

Освен безплатните консултации, цел на кампанията е създаване на база данни за честотата на заболеваемост от контактен дерматит, уртикария и атопичен дерматит. Прави се статистика и на най-честите положителните реакции към различните алергени при деца и възрастни, като тези данни са с огромно значение за профилактиката на кожните алергични заболявания.

Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД) и е в рамката на “Healthy skin @t work” кампанията на ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases) в която участват 30 европейски страни.

Сподели: