Цветан Георгиев Банев ще бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на община Ценово"

Цветан Георгиев Банев ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на община Ценово“

Цветан Георгиев Банев ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на община Ценово“ по повод предстоящия празник на Община Ценово – 2 април. Това ще стане по предложение на кмета на Община Ценово д-р Петър Петров по време на редовното заседание на Общински съвет – Ценово през този месец.

Цветан Георгиев Банев е роден е на 16 май 1954 година в село Ценово, област Русе, в семейството на Георги Иванов Банев и Павлинка Тодорова Иванова.

Магията на българския фолклор го пленява от малък завинаги и предопределя неговата съдба. Огромното му желание да разгърне своя талант и да се занимава професионално с музика става негова съкровена мечта. С много труд, постоянство и всеотдайност, тази негова мечта става реалност. През 1977 година завършва школата за ръководители на самодейни колективи към музикалната академия в Пловдив със специалност „Музикален специалист“.

Дълги години е бил солист на оркестър „Хоро“ в Русе. Солист е на Българското национално радио с десетки записи на северняшки народни песни от русенския край. Някои от тях са вече в Златния фонд на БНР и БНТ. Сега Цветан Банев е един от емблиматичните и забележителни лица на български фолклор, певец със собствен и неподражаем стил. Той е лауреат и носител на много награди, грамоти и плакети. Сред тях са: диплом „Певец на Северна България“ от Лозница 1977 година, надсвирване в Стамболово, „Златна гъдулка“ – Русе, „Пирин фолк“ – Сандански. Носител е на плакет „Русе“ за култура и пр.

Той е издател на сборник – песнопойка „С песните на Цветан Банев“, много от които са от ценовския край.

„Гордея се с традициите, обичаите и народните песни от моето родно село Ценово. От тях научих и записах най – хубавите си песни. В знак на благодарност и уважение ще продължавам да ги пея и съхранявам, както и да разнасям славата на българскиу фолклор по нашите и световни сцени, докато съм жив!“, казва Цветан Банев.

Сподели: