диван стая

Цветовете в дома през 2021

Време за прочитане: 2 мин.

За повечето от нас понятието „дом“ се свързва с най-удобното място на земята, в което всеки детайл или предмет носи топлина и комфорт. Тук се отпускаме след напрегнат работен ден и също така се забавляваме. Ето защо, когато започнем да ремонтираме и създаваме интериор в определена стая, е наложително да вземем предвид цветовата палитра с всички  нюанси. Това е важно, защото всяка стая има определено функционално натоварване. И тук е важно да се организира правилно цветовата комбинация. Тя оказва роля и върху психическото здраве.

Ефектите на всеки цвят може да променят дома ни.

  • С помощта на различни цветове се постига разширяване или, обратно, да намаляване на пространството.
  • Също може и по този начин да се  коригира формата на стаята или да се подчертае даден предмет, например, картина.
  • Подходящо избраният цвят е в състояние да отклони вниманието от някои от недостатъците в стаята.
  • Цветът задава настроението и подчертава стилистичната посока, която е избрана в дома.

Кои са модните интериорни цветове за 2021 г.?

В основата на всяка дизайнерска идея, свързана с интериорния дизайн през 2021 г., стои идеята за създаването на комфортна среда за живот на човека.

В крайна сметка ситуацията с карантината, причинена от пандемията  COVID-19, даде ясно да се разбере на всеки от нас колко е важно да имаме уютен и функционален дом.

И това навежда към мисълта да се  ползват повече естествени материали и съответно цветовете, които се срещат в природата.

Ето и цветовата гама, с която може да експериментирате:

  • Бежово и кафяво – това са неутрални цветове изглеждат страхотно във вътрешността на всяка стая. И винаги можете да освежите интериора с цвят на горчица, пясък или жълто.
  • Синьо –  цветът е универсален и тази година дизайнерите съветват да се обърне внимание на по-сложни композиции, например, кабалт, лазурно синьо, сапфир, синьо-сиво, „китайски порцелан“ и други. Не по-малко впечатляващо и оригинално изглежда изчистеният тъмносин или наситен син нюанс в различни комбинации с други тонове.
  • Зелено – цветът дава впечатляващо разнообразие от смесени нюанси, които предизвикват усещане за близост до природата, като светлозелено, ментово зелено или пролетна зеленина.
  • Сиво – това е лаконичен и спокоен нюанс. Той може да бъде отлична основа за създаване на интериор. И в този случай не само светлите, но и доста тъмни тонове на сивото могат да станат доминиращи. Цветът запълва стаята с прохлада или топлина.
Сподели:

Още новини от деня