кей-русе-2023

Целта на Програмата за развитие на туризма в Община Русе през 2023 г. бе в изпълнение с приоритетите на Община Русе и Областната стратегия за устойчиво развитие на туризма

Общинският съвет в Русе ще приеме през февруари отчет за изпълнение на Програма за развитие на туризма в Община Русе за 2023 година. Отчетът за изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Русе за 2023 г., както и Годишната програма за развитие на туризма в Община Русе за 2024 година са разгледани, обсъдени и одобрени от Консултативния съвет по въпросите на туризма на основание чл. 13, ал. 6 от Закона за туризма.

Целта на Програмата за развитие на туризма в Община Русе през 2023 г. бе в изпълнение с приоритетите на Община Русе и Областната стратегия за устойчиво развитие на туризма. Целесъобразното изпълнение на тези приоритети цели налагането на град Русе и региона в туристически център чрез целенасочено и функционално използване на природните и антропогенните дадености на региона, както и утвърждаването ѝ като туристическа дестинация в национален и международен аспект.

Презентацията на туристическия потенциал на общината и реализирането на културни събития бяха в основната на годишната програма за развитие на туризма в общината. Отново усилията бяха насочени към утвърждаване и развиване на традициите в областта на културния и събитиен туризъм, разработване и популяризиране на нови възможности за кулинарен, екологичен, селски и спортен туризъм. През 2023 г. бяха осъществени участия в национални туристически изложения и борси. Дестинацията бе представена и в специализирани туристически и бизнес издания.

Наблюдава се ръст на реализираните нощувки – 176 125 бр., съгласно Единната система за туристическа информация.

Програмата за развитието на туризма в Община Русе през 2023 г., Решение № 1247, прието с Протокол № 45/16.02.2023 г., е с обща сума за разходване през 2023 г. 241 000 лв. Реално разходените средства в изпълнение на дейностите са 133 423 лв. Постъпленията от туристическия данък за 2023 г. са в размер на 111 539 лв.

След трудните години от здравната криза отчитаме една прогресивно по-добра година с акцент „Връщане към нормалността“. Бяха планирани редица събития в съответствие с нуждите на бизнеса за развитие и промотиране на Русе и региона като център за културен, винен и кулинарен туризъм. В програмата за развитие на туризма за 2023 г. бяха заложени традиционните вече разпознаваеми събития с местно значение – Туристическо изложение „Уикенд туризъм“ и Фестивал на туристическите атракции, 6 май Празник на гр. Русе, Международен Биг Бенд парад, Римски пазар на Сексагинта приста и др., в които гражданите и гостите на града имаха възможност да се включат с участие в различни презентации, забавления, атракции, концерти, кулинарни състезания, конкурси и изложби.

XVIII-тото издание на Туристическо изложение „Уикенд туризъм“ и придружаващия го Фестивал на туристическите забавления и анимации бяха проведени традиционно през м. май. Специални гости на събитието бяха Генералното консулство на Република Турция в България, което се представи с колоритен щанд, както и Посолство на Китайската Народна република в България. 40 щанда на различни туроператори, музеи, общини и институции бяха представени във фоайето на Доходно здание, а над 120 обекта, представящи различни занаяти от цяла България, бяха разположени в района на Централната градина. В рамките на най-голямото ежегодно събитие в областта на туризма и креативните индустрии в гр. Русе бе проведен Форума „Дигитализация, новости и тенденции в областта на културата и туризма“, организиран от Бизнес център за подпомагане на МСП и Enterprise Europe Network – Русе. Част от събитието бяха и кулинарните демонстрации на Иван Звездев, както и кулинарното състезание „Надяждане с люти чушки“, организирано от Люта ферма/Hot farm с. Страшимирово. Своята изложба „Обитатели на Русенското Поломие“ предложиха на вниманието на русенците Константин Канин и Илиян Вълчанов, а русенското Дружество на художниците представи фото изложба „Русе – моят град“. Богатата вечерна програма започна с изпълнение на русенската Вокална група „Приста“ с ръководител Доротея Бальовска, а популярни сред младежката публика български изпълнители закриха тридневното събитие

През м.юни се възобнови една дългоочаквана изява в събитийния календар на града – Русенски карнавал. В атракцията се включиха танцови и музикални състави, клубове и индивидуални участници от русенски и международни формации. Програмата на празника бе богата на концерти, шествия, танци и игри и превърнаха градския площад в сцена на цветни забавления. Русенският карнавал се утвърди като добър акцент през лятото, който е търсен от хората, а в последните години не беше реализиран поради Ковид рестрикции.

За втора поредна година през септември бе организиран Фестивал на „Торта Гараш“, който се превърна в двудневен празник на луксозното кулинарно бижу, познато по целия свят. Празникът бе осъществен с помощта на представители на сладкарския бизнес в Русе и бе посетен от групи туристи, организирани от национални Туроператори, специализирани в програми за вътрешен туризъм.

ОП „Русе арт“ съвместно с професионални сдружения като „Клуб на професионалните готвачи“, Съюз на хотелиерите и ресторантьорите – Русе, туристическия бизнес и професионалната гимназия по туризъм, културните институти, музеите, Дунавската задруга на художествените занаяти работиха за популяризирането на кулинарията и регионалните кулинарни традиции и особености, характерни за града. В рамките на традиционното туристическо изложение „Уикенд туризъм“ бе проведено кулинарното състезание „Като шеф готвачите“. За поредна година имаше участници от Румъния и Молдова. Лично Председателят на Асоциацията на професионалните училища по хотелиерство и готварство в Румъния бе член на журито, което допълнително допринесе за стимулирането и мотивацията на младите кадри в кулинарното изкуство.

Като част от събития, свързани с презентиране на местния продукт, посрещнахме реплика на автентичен Римски кораб ( Римска лусория от IV в. ). Пътешествието на плавателния съд премина през 8 Дунавски държави, а международният екипаж, състоящ се от 20 души, беше запознат с историята и забележителностите на града чрез туристическа пешеходна обиколка по време на двудневния си престой в Русе. Корабът беше тържествено изпратен под звуците на изпълнения на Духовия оркестър към ОП „Русе арт“.

Община Русе участва в Международната туристическа борса „Ваканция и СПА ЕКСПО“ в гр. София в периода 15-17.02.2023 г. с индивидуален информационен щанд, на който се презентираха възможностите за осъществяване на видовете туризъм в Русе и региона. Рекламни материали бяха раздадени на посетителите на щанда.

Във Велико Търново се проведе 18-то издание на Международното туристическо изложение “Културен туризъм”. Община Русе се представи с колоритен щанд, акцентирайки на културно – историческото наследство на града и региона и популярни туристически обекти, които привличат туристи от цялата страна.

В рамките на форума се проведе Национална среща на организациите за управление на туристическите райони, в която участие взе и представител на кмета на Община Русе в качеството му на председател на Управителния съвет на Организацията за управление на Дунавския туристически район.

През 2023 година бяха осъществени следните медийни участия:

  • Регулярни месечни публикации в специализиран сайт за новини в областта на туризма Faiton.bg, с авторски материали, свързани със събития в туризма на територията на община Русе.
  • Община Русе се включи като контролна точка в кампанията за масово изминаване на вело маршрута Дунав ултра от Видин до Дуранкулак, който се превърна в разпознаваемо спортно събитие от национален мащаб.
  • Осъществени над 20 бр. безплатни туристически обиколки на централната градска част от лицензирани професионални екскурзоводи за презентиране на културно-историческите обекти за русенци и гости града по време на събития и посещения на официални лица.
  • По време на XVIII-тото издание на Туристическо изложение „Уикенд туризъм“ в Русе се проведе и информационен експедиционен тур за професионалисти от туристическия бранш. В него взеха участие представители на туроператорски фирми и екскурзоводи от цяла България, а в някои от събитията участваха местни туроператори и туристически агенти с цел създаване на контакти и взаимопомощ при формиране на пътувания в страната с дестинация Русе. С готовност и интерес гостите се включиха в програмата на съпътстващото Туристическо изложение „Уикенд туризъм“
  • Ежедневни публикации ФБ профила на туристически информационен център с предложения за участие в събития и пътуване в региона. Ежедневно се получават и обработват запитвания от групови и индивидуални туристи, изпращат се рекламни материали за забележителности в града и региона.

Съвместно с РИМ-Русе бе отпечатана специализирана рекламна брошура с информация за историята на Гараш торта.

Отпечатана е също карта-планшет „Маркирани маршрути за пешеходен и вело туризъм в Русенското Поломие“, чието реализиране бе съвместно със Спортно туристическо и природозащитно дружество „Академик“-Русе

Отпечатани са рекламни флайъри, дипляни и грамоти за събития.

Сподели: