„Ценово пее и танцува“ за тринадесети път събра радетели на българското фолклорно богатство

За тринадесети път на 21 и 22 септември се провежда фолклорният събор „Ценово пее и танцува“. На сцена в центъра на Ценово от сутринта се изявят самодейни състави и индивидуални изпълнители от цялата страна. Включват се 60 самодейни състава с повече от 1100 участници и близо 45 индивидуални изпълнители от различни краища на страната. Зрители и гости са съпричастни в пресъздаването на характерни за района народни обичаи и традиции. Събитието бе открито от кмета на Общината Петър Петров, а сред гостите бяха народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и Светлана Ангелова.

„Ценово пее и танцува“ е своеобразен пазител на непреходните традиции и богатата духовност на българския народ. Благодарение на традициите и обичаите сме успели да съхраним националната си идентичност през вековете. Нашите песни, танци, музика и бит пленяват всеки, който се докосне до тях. Затова сме длъжни да познаваме и да пазим традициите и обичаите си. Те представляват символ на обединение и родолюбие и са повече от доказателство за богатата духовност и здрави корени на българина. Изключително много се зарадвах, когато видях, че толкова много млади хора и деца са заявили участието си във фестивала“, изтъкна в приветствието си кметът на община Ценово д-р Петър Петров.

Членове на Пенсионерския клуб „Млади сърца“ отново са подготвили поредица от изненади за участниците и зрителите. Жените с посребрели коси представят позабравени занаяти и черпят всички присъстващи със сладък булгур. През първия ден на събора концерт ще изнесе попфолк певицата Валя. Публиката ще се наслади и на изпълненията на гайдарска група от Златоград.

Фестивалът трайно се вписа в културния облик и празничния календар на общината и Министерството на културата. За втора година фолклорният събор „Ценово пее и танцува“ е включен като едно от българските събития в Календара на европейските дни на културното наследство.

Фестивалът няма състезателен характер. Всеки от изпълнителите ще получи специални награди от организаторите на проявата – плакет и грамота за участие.

Сподели: