амфора тримамиум

Част от амфора с изцяло запазен шестредов надпис на старогръцки език откриха русенски археолози в римската крепост Тримамиум

Част от амфора с изцяло запазен шестредов надпис на старогръцки език откриха русенски археолози при теренни проучвания на римската крепост Тримамиум край с. Мечка. Античният съд е от 6 век. Предполага се, че е изработен в някоя от източните римски провинции. По мнение на археолозите, тази амфора е служела за пренасянето на зехтин, предназначен за извършване на ритуали от местната християнска църква.

Надписът на откритата горна част от амфората в Тримамиум е разчетен от специалист по антична епиграфика от Софийския университет. На изделието е изписано:

„Мария ражда Христос.
Божията милост е печалба.
На света Мария.
На Бога Спасител.
Амфора със сладък зехтин.“

На мястото, където целостта на съда е разрушена, вероятно е имало и означение за количеството, както при други амфори, открити в Истрия, Нове и Сукидава, смята експертът. От другата страна на изделието са изписани букви E+Y, което може да е съкращение от лично име или от зехтин, както и TPI, което вероятно е съкращение от името на Тримамиум.

При последните теренни проучвания на Тримамиум през 2017 г. археолозите на Регионален исторически музей – Русе проучиха площ от 50 кв.м. Разкрити са три стени – от римско време, от VI век и от X-XI век. Намерени са различни находки – фибули, монети, предмети от бита от желязо и бронз, фрагментирана керамика от IV-VI век.

сн. РИМ

Сподели:

Още новини от деня