СУПНЕ

Час по гражданско образование се проведе в СУПНЕ по повод 30-та годишнина от най-голямата демонстрация срещу хлорното обгазяване на град Русе

Време за прочитане: < 1 мин.

На 15 февруари 2018 г., по повод 30-та годишнина от най-голямата демонстрация срещу хлорното обгазяване на град Русе на 10 февруари 1988 г. и демонстрирането на гражданска активност от русенци в годините на комунистическо управление, в СУПНЕ „Фридрих Шилер“ – Русе, се проведе практическо занятие – дискусия на тема: „Гражданско образование: Има ли смисъл от гражданската активност?“, с участие на ученици от 11. клас. Гости на часа бяха г-жа Петя Лазарова, ст. експерт по ОНГО в РУО – Русе, и учители от СУПНЕ.

Организатори на събитието бяха г-н Николай Чакъров, учител по история и цивилизации, и г-жа Луиза Славкова и д-р Момчил Методиев от Фондация „Софийска платформа“.

След припомняне на събитията в Русе от 1987 – 1988 г., които дадоха „старт“ на гражданското общество в България, г-жа Донка Варамезова разказа спомени за протестите и за натиска, оказван от властта преди 1990 г. върху майка й Мария Варамезова и цялото семейство.

След това учениците дебатираха по различни примерни казуси, които днес биха предизвикали проява на гражданска активност и протести, и представиха своята гледна точка по тях.

Сподели:

Още новини от деня