съдебна палата русе съд прокуратура

Четири години затвор за опит да бъдат преведени през границата чужди граждани по обвинение на Районна прокуратура – Русе

С присъда от 11.01.2024 г. Районен съд – Русе призна Д.П., на 39 години, за виновен в извършване на престъпление по чл.280, ал.2, т.1, 3 и 4 във вр. с ал.1 във вр. с чл.18, ал.1  от НК и го осъди на четири години лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален общ режим и наказание „Глоба“ в размер на 20 000 лева.

Делото бе образувано през месец декември 2023 г. в Районен съд – Русе по обвинителен акт на Районна прокуратура – Русе.

Съдът е признал Д.П. за виновен поповдигнатото му обвинение за това, че на 24.08.2023 г. в гр. Русе, на ГКПП „Дунав мост”-Русе, трасе „Изход“, е направил опит да преведе през границата на страната група от хора – 16 сирийски граждани, без разрешение на надлежните органи на властта – служителите на ГКПП – ГПУ-Русе, като едно от горните лица е малолетно, а друго – непълнолетно, и е използвано моторно превозно средство – товарен автомобил с прикачено към него хладилно полуремарке, собственост на полско търговско дружество, като деянието му е останало недовършено, поради независещи от волята му причини.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Русе.

Сподели: