Чешки електробус

Чешки електробус тестват 2 месеца в Русе, първо тръгва по втора линия – ВИДЕО

Нов електробус, марка SOR, беше предоставен на „Общински транспорт Русе“ АД за тестов период от два месеца със съдействието на Посолството на Чехия. Официалното представяне на електробуса се състоя днес в присъствието на зам.-посланика на Чехия Ярослав Камас, зам.-кмета по комунални дейности Наталия Кръстева, г-н Емил Кимак – представител на чешката марка и г-н Александър Георгиев – изпълнителен директор на „Общински транспорт Русе“ АД.

По време на кратката обиколка на централната градска част с електробуса, който тръгна от бул. „Липник“, до Арена „Русе“ и стигна до Историческия музей, г-н Камас презентира основните предимства на превозното средство, пред останалите видове градски транспорт и най-вече ниския разход на електроенергия, който е нужен за задвижването му.

Г-н Георгиев сподели, че електробусът ще премине през всички седем тролейбусни линии на общинския транспорт в Русе, като на всеки два дни ще се движи по отделна линия.

Г-жа Кръстева благодари на представителя на чешкия превозвач и зам.-посланик Камас от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов, за предоставената възможност безплатно дружеството да тества електробуса. „Придобиването на акциите от ЕГГЕД, беше само първата крачка, която Община Русе направи, за да подобри транспорта в града. През тези два месеца, ще обследваме икономическите показатели, за да можем в бъдеще да търсим различни варианти за предоставянето на гражданите на Русе на една по-добра транспортна услуга.“ Пред сградата на Ис торическия музей, беше направена демонстрация на батериите и двигателя от г-н Кимак.

По-рано днес зам.-посланик Ярослав Камас и г-н Емил Кимак проведоха работна среща със зам.-кмета по комунални дейности Наталия Кръстева, на която присъстваха изпълнителният директор на „Общински транспорт Русе“ АД Александър Георгиев и проф. д-р Росен Иванов от катедра Двигатели и транспортна техника в Русенски университет „Ангел Кънчев“.

На сайта на „Общински транспорт Русе“ АД вече е публикуван график на движението на електробуса, който ще се обновява периодично:

http://transport-ruse.com/news/view/?n_id=232.

Цената е висока, но разходите им са значително по-малки и не замърсяват околната среда. С едно зареждане през нощта електробусът марка „СОР” може да измине между 180 и 220 километра с пътници, а когато е празен и над 250 километра, обясни по време на презентацията в автобуса Емил Кимак – представител на СОР за България. Разходът за 100 километра възлиза на около 20 лева.

Цената на електробуса е 800 хиляди лева, като от чешката компания предлагат гъвкави схеми на разплащане.

Сподели:

Още новини от деня