климатик почистване

Чист въздух в апартамента – важно условие за здравето

Чист въздух в апартамента – прочетете тази статия, която дава полезна информация по темата

Знаете ли, че всъщност въздухът в апартамента е по-замърсен от този на улицата?

Факт е, че средно въздухът в закритите помещения е пет пъти по-мръсен и десет пъти по-токсичен от този на улицата. Освен това повечето хора прекарват около 90% от времето си в закрити помещения.

Застоялият въздух в стаите в апартамента съдържа голям брой микроорганизми – дори и такива, които потенциално могат да повлияят на човешкото здраве. Но истината е, че тази – основният източник на микроби е самият човек. Патогенни бактерии като Staphylococcus aureus и различни видове стрептококи навлизат във въздуха от повърхността на кожата, а по време на дишане, кихане и кашлица могат да провокират появата на  туберкулоза, различни по вид пневмонии и грип, смятат учените.

Патогенните микроорганизми се появяват в апартаментите поради факта, че климатиците връщат обратно въздуха в стаите: например обикновен домашен климатик, без сменени филтри в него, може да се превърне в място за размножаване на патогените.

Това налага редовна профилактика на климатиците в апартамента.

Друг вид замърсяване на въздуха в апартамента произтича от наличието на мухъл. Спорите от плесени, които причиняват астматични пристъпи и обостряне на хронични респираторни заболявания, реално са във въздуха в стаите.

Това са симптомите, които доказват, че токсични вещества присъстват във въздуха на апартамента.

Симптомите, които издават нарушено качество на въздуха в апартамента, включват: главоболие, безсъние, гадене, лющене на кожата, лош вкус в устата след събуждане, замаяност, дразнене на лигавиците на очите. Но не трябва за изпадате в паника при първата поява на някой от симптомите: не винаги въздухът в стаята е причина за това.

Като начало е необходимо да се изключат често срещаните проблеми като: спазване на диета, стрес, липса на сън. Но в доста случаи наличието на задух, нарушение на сърдечния ритъм, загуба на ориентация в пространството показват тежка алергична реакция или отравяне с токсични вещества от въздуха в закритите помещения.

Има ли универсални средства за пречистване на въздуха в апартамента?

Трябва първо да се проветряват редовно стаите, да се ползват домашни почистващи препарати, както и отличен ефект дават пречиствателите за въздух.

 Те могат да се справят с тази задача, като се различават по набора от филтри, всеки от които е предназначен да елиминира определен тип замърсители.

Сподели:

Още новини от деня