Чист въздух в апартамента

Чист въздух в апартамента – възможно ли е това?

Чист въздух в апартамента – темата е много актуална за големите градове, където атмосферата е силно замърсена

Историите за замърсен въздух в жилището не са измислици, а реалности на съвременния живот. Свеж ремонт, нова мека мебел, модерни електрически уреди и мръсен въздух – комбинацията не звучи добре, но понякога и доста често това се случва.

Въздухът отвън често е пълен с вредни химикали и вътре в жилището може да причини сериозно увреждане на здравето.

Някои от нас в своя апартамент започват да се оплакват от замаяност, слабост, безсъние, болки в ставите и „грипоподобно“ състояние, придружено от кашлица и хрема. Тези оплаквания могат да продължат няколко дни, седмици или дори години. Причините често се крият в замърсения въздух или се дължат на мощен електромагнитен фон. За да се избегнат неприятните последствия, е достатъчно да се следват прости препоръки.

Дихателната система страда най-много от замърсения въздух, защото с него в белите дробове попадат различни вредни химикали. А прахът, който се натрупва в апартамента, както и мухълът, който се образува на таваните и по стените поради висока влажност, може да предизвика алергии. Доказано е, че хората, които прекарват много време във влажни стаи, страдат по-често от мигрена, отит, бронхит, ринит и сърдечно-съдови заболявания.

Спорите на мухъла, попадащи в тялото ни през горните дихателни пътища, се абсорбират в кръвния поток и унищожават полезната микрофлора, която от своя страна причинява отслабване на имунната система и обостряне на различни хронични заболявания. Изсушеният въздух в апартамента също може да предизвика алергична реакция, главоболие и умора.

Какво да направим?

  • Трябва да се извършва по-често проветряване на стаите и да се ползва специален уред за пречистване на въздуха.
  • Хубаво е да се прави и по-често мокро почистване в апартамента.
  • Редовно сменяйте филтрите на климатиците, следете за чистотата на килимите, мокетите, завивките за легла: те съдържат много прах.
  • За да увеличите влажността на помещението, закупете специален овлажнител за въздух.

Оборудвайте банята си с добра вентилационна система.

Домакинските химикали, парфюмите, ароматизаторите за въздух и строителните материали сами по себе си не представляват заплаха за здравето, но съдържат опасни вещества, под въздействието, на които отслабват защитните функции на организма, появява се главоболие и се провокират дихателни заболявания.

Популярните домакински почистващи продукти са почти основните източници на алергени, които дразнят човека. Те съдържат синтетични вещества, които не могат да бъдат напълно отстранени от измити съдове, мебели или изпраната кърпа. Това означава, че опасните химикали попадат в дихателните пътища или по кожата, причинявайки дразнене и различни алергични реакции, или заедно с храната проникват в стомаха, което води до развитие на стомашно-чревни заболявания.

И още нещо…ако сте правили основен ремонт, то не се нанасяйте веднага в своя дом. Реално микроклиматът се нормализира след 2 седмици. Чистият въздух е мечта за нас хората на 21-ви век, но все пак може сами да си помогнем в тази сложна мисия дори и в апартамента.

Сподели:

Още новини от деня