съдебна палата русе съд прокуратура

Чужденец с неустановена самоличност остава в русенския арест

Окръжен съд – Русе потвърди определение на Районен съд – Русе, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо лице с неустановена самоличност, представящо се като Е. А., гражданин на Република Камерун. Той е обвинен в това, че на 16.07.2021 г. на ГКПП „Централна гара“ – Русе направил опит да излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта, като деянието му останало недовършено поради независещи от волята му причини.

Адвокатът му поиска обвиняемият да бъде освободен без мярка за неотклонение, тъй като липсвали данни да е бил осъждан, а евентуалното му наказание за това престъпление, би било условно.

Окръжен съд – Русе сподели извода на районния съд, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение  за съпричастността на обвиняемия към извършеното престъпление, за което му е повдигнато обвинение. При вземане на по-лека мярка за неотклонение или невземане на такава, при пълна липса на официални данни за обвиняемото лице, това неминуемо означава осуетяване на привеждането на евентуална осъдителна присъда, била тя дори и условна. Според въззивните магистрати, дори и да се приеме, че същото е с чисто съдебно минало, то фактът, че е използвал личен документ, издаден за друго лице, разкрива намеренията му да напусне страната по незаконосъобразен начин. Поради това съдебният състав счете, че е налице опасност от извършване на престъпление и укриване, както правилно е преценил и районният съд.    

Определението на Окръжен съд – Русе е окончателно.

Сподели: