Чуждестранни студенти се запознаха с българскките традиции в навечерието на Коледа

Чуждестранни студенти се запознаха с българскките традиции в навечерието на Коледа

Чуждестранни студенти се запознаха с българскките традиции в навечерието на Коледа

Дирекция„Чуждестранни студенти“ бе домакин на Коледното тържество с чуждестраннитестуденти на Русенския университет. В началото на празника младежи отПодготвителния езиков курс изработиха сурвакници, като спазиха традицията да гиукрасят със сушени плодове, пуканки и кравайчета. Студентите, дошли от различни краища на света, сезапознаха с българските традиции на Бъдни вечер и Коледа. Преподавателят им побългарски език – доц. Яна Пометкова представи както част от ритуалите, които сеизпълняват на тези празници, така и ястията, които се сервират.

Участниците в празника бяха поздравени от ректора чл.-кор. проф. Христо Белоев и директора на Дирекция „Чуждестранни студенти“ – проф. д-р Красимир Мартев.

Студенти от Молдова играха българско хоро така, както са ги научили техните родители, а младежи от Австрия, Индия, Колумбия, Молдова, Украйна, Виетнам и Пакистан – пожелаха на своите езици „Весела Коледа“ и представиха как празнуват в техните държави. Ритуалната коледна пита с паричка бе разчупена и наречена с пожелания за здраве от ректора на университета.

На тържеството присъстваха студенти, дошли за пръв път в България и Русенския университет. В Подготвителния езиков курс на английски и на български език се обучават 24 чуждестранни граждани, а всички останали, приети за обучение, очакват входна виза за Република България.

Повече от 300 чуждестранните студенти от 23 държави се обучават през тази година в Русенския университет.

Сподели: