Шампионат по кану-каяк, първенство и фестивал на драконови лодки ще се проведат през юни на езерото в Лесопарк „Липник“

Шампионат по кану-каяк, първенство и фестивал на драконови лодки ще се проведат през юни на езерото в Лесопарк „Липник“

През месец юни на гребната база на езерото в Лесопарк „Липник“ ще се проведат държавен шампионат по кану-каяк и първенство по драконови лодки, както и тематичен фестивал. Организацията на спортните събития бе обсъдена на работна среща в Община Русе, на която присъстваха кметът Пенчо Милков, директорът на ОП „Спортни имоти“ Лачезар Иванов, директорът на Спортно училище „Майор Атанас Узунов“ Евгени Недев, Евелина Петрова – изпълнителен директор на Българската федерация по кану-каяк, и Влад Гицоайка – председател на УС на Сдружение „Фестивал Драконови лодки“.

Държавният отборен шампионат по кану-каяк ще се проведе в периода 6-9 юни, като в него ще участват състезатели от всички възрасти – мъже, жени, юноши и девойки старша и младша възраст, момчета и момичета. Те ще се надпреварват в дисциплините 500 и 1000 м на едноместно кану (С1), едноместен каяк (К1), двойка кану (С2) и двойка каяк (К2).

След провеждането на държавния отборен шампионат по кану-каяк през същия месец ще се състои и първото държавно първенство по драконови лодки. Датата за провеждането му предстои да бъде уточнена. Двете спортни събития се организират от Българската федерация по кану-каяк, която ще публикува на по-късен етап регламент за участие в тях.

На 22 юни Лесопарк „Липник“ ще приеме фестивал на драконовите лодки, който ще включва атрактивна надпревара в дисциплината 200 м, както и богата културна програма и забавления за деца и възрастни. Съорганизатори на събитието са Община Русе и Сдружение „Фестивал Драконови лодки“ с председател Влад Гицоайка.

Припомняме, че Община Русе спечели домакинството на Световното първенство по драконови лодки през 2025 г. Очакванията са в спортното събитие да участват около 4000 състезатели, както и присъствието на над 10 000 гости.

Сподели: