Шест години модерна дигитална навигация по Дунав

Вече шест години Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) успешно ръководи корабния трафик в българската част на река Дунав посредством Речната информационна система БУЛРИС. Модерната навигационна система, базирана на най-нови технологии, спомага за безопасната работа на корабоводителите и предоставя на отговорните институции важна информация, свързана с поддържането на плавателния път, сигурността на корабоплаването и опазването на околната среда.

Живописните светлини на Центъра за речни информационни услуги в Русе светват официално за първи път на 10 септември 2015 г. Оттогава той предоставя пълна картина на навигационната ситуация в българския участък на реката. РИС системата е свързана с голяма общоевропейска система за визуализация на трафика, като това дава възможност за наблюдение на целия воден път и за цялостно планиране и логистика.

От пускането ѝ в експлоатация, ДППИ надгражда непрекъснато услугите, които предоставя Речната информационна система. Достъпни за ползватели са Single Window по река и Система за следене на несамоходните съдове в българските пристанища. ДППИ поддържа последни версии на европейските речни стандарти в информационните услуги.

Центърът, който пpeдcтaвлявa oгpoмeн xъб, в peaлнo вpeмe пpиeмa, oбpaбoтвa, cъxpaнявa и пpeдaвa инфopмaция. Във вceĸи един мoмeнт операторите знаят ĸъдe се нaмиpa вceĸи ĸopaб в тepитopиaлнитe ни вoди, какъв екипаж има на борда, какъв товар превозва, каква е метеорологичната обстановка, какви опасности крие водният път и има ли критични за корабоплаването участъци.

Центърът за речни информационни услуги е изграден от ДППИ в рамките на проект „Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав – БУЛРИС“, финансиран по ОПТ 2007 – 2013 г. През 2019 г. атрактивната сграда на ДППИ стана лице на пощенска картичка на ЕС като пример за успешно реализиран европейски проект.

Сподели: