Шеф Иван Звездев сподели свои кулинарни тайни с ученици от ПГ по Туризъм „И.П. Павлов“ в Русе

Днес, в рамките на „Уикенд туризъм Русе“ 2022, шеф Иван Звездев сподели познанията си с учениците от ПГ Туризъм град Русе. Предварително, той обърна внимание, че толкова мотивирани деца в направление готварски наклонности, не бил срещал дори в София. Амбицията и желанието на бъдещите готвачи се изразяваше в тяхната инициативност и целенасочено внимание, за да се докоснат до нови познания в този голям отрасъл на познанието.

Шеф Иван Звездев с желание сподели рецептите на това, което ще приготви днес, съвместно с учениците. Българската кухня, каза той, също не отстъпва на пиците, спагетите и другите кухни в региона.

Затова, първото, което направи днес, бе „Рибена чорба от Сандрово“. Рецептата не е сложна:
Докато рибарите са на риболов се сварява водата за чорбата. Едно време, предварително са изкопавали дупка до реката, за да се напълни с дунавска вода, която да послужи за чорбата. Така, произведението става автентично и по-вкусно. Днес процесът се извършва с питейна вода. След това се слага рибата, за да се свари. Бульонът се прецежда, след като се извади рибата. В него се слага лук, чушки – зелени и червени и картофи и девисил. След като уврат зеленчуците, накрая се поставя домат – настърган, за да подкисели чорбата.

Рибата, която се ползва, е т.н. морунаж. Днес бе използван т.н. африкански сом.

Днес шеф Звездев приготви още и „Лютика от Плевенския край до Свищов“, която не е готвена. Тя бе от патладжани, пиперки и сирене, или т.н. „Сиренева лютика“.

Впечатленията от учениците на ПГ по Туризъм, които сподели шеф Звездев, са свързани с голямото им желание за знания в областта на кулинарията. Това се дължи на подкрепата от страна на директорът г-жа Ренета Вълева и неговият заместник, както и на учителите, посветили се на това познание.

Като помощник в кухнята беше шеф Петър Атанасов, който с охота поясни колко вида сом съществуват и как се използват в българската кухня.

Сподели: