Шеф Ради Стамболов: На практика "тетрапак" поколението се променя, то се стреми към по-хубавата и по-чиста храна

Шеф Ради Стамболов: На практика „тетрапак“ поколението се променя, то се стреми към по-хубавата и по-чиста храна

Време за прочитане: 2 мин.

„Вече втори ден съм в Русе. Невероятен град, уверих се че не напразно го наричат малката Виена. За мен като сладкар, Виена е меката на сладкарството с виенските сладкарнички и малките магазинчета за печива. Прави ми впечатление как хората, нашите съвременници все повече се връщат към чистата храна. На практика „тетрапак „ поколението се променя. То се стреми към по-хубавата  и по-чиста храна, сподели днес шеф-готвач Ради Стамболов – шоколатиер, вицепрезидент на Евро – Ток – България, председател на журито на Четвъртото издание за деца на състезанието „Като шеф готвачите“.

Предходният ден обядвахме в русенски ресторант. Храната предлагана там освен, че е вкусно сготвена, но и монолоко. Монолоко е храната, доставена от не повече от 150 километра от ресторанта. А политиката на мениджърския състав в него е продуктите да бъдат доставени от региона. Техните доставки са от варненска риба или храна от Румъния, речна риба от река Дунав, добави той.

В кухнята, на даден ресторант, трябва да им е ясно на хората, че работи с най – добрите продукти. Нивото на прецизиране на храната не трябва да пада и тя да е близка до естествения и вид, уточни събеседникът ни.

Хората много пътуваха и видяха. Въпреки локдауна, те вече се пречупиха и искат отново да  живеят. Те разбират, че чистата храна е много важно средство за живота на техния организъм, каза още г-н Стамболов.

Ради Стамболов сподели, че големите производители на шоколад вече са започнали да мислят за хората, обременени от най – различен вид алергии. Не става въпрос човекът, която  е веган или да яде безглутенова храна. Става въпрос за „тетрапак“ поколението, чиито  нездравословен начин на хранене е довел до трайни овреждания. Затова производителите прибягват до разнообразяване асортимента си с млечни шоколади без мляко, използват слънчогледов или сое лецитин и пр. Той посочи пример със себе си, че е диабетик, а консумира шоколад мулти тол.

В заключение – има качествена храна и за хората с увреждания. За да стигнат да нея някой от нас трябва да извървят своят път, който не винаги е лесен и финансово достъпен.

Сподели:

Още новини от деня