"Щура Къщура" гостува в Държавна опера - Русе

„Щура Къщура“ гостува в Държавна опера – Русе

Вчера следобед фоайето на Русенската опера отново се превърна в концертна зала, този път за най-малките почитатели на класическата музика от детска занималня “Щура Къщура“!

Разходката в света на вечното изкуство и инструментите по традиция водеше директорът на културния институт Пламен Бейков.

С огромен интерес малчуганите се потопиха в шарения животински свят от “Карнавалът на животните” на Камий Сен Санс, откъдето чуха “Волиера” за флейта в изпълнение на Александър Евстатиев и пиесата “Лебедът” представена от легендарната виолончелистка Богдана Пенева в съпровод на нейната дъщеря – пианистката Божена Петрова. Изящно и грациозно в ролята на умиращата птица се превъплъти балерината Мария Николова.

На свой ред весело и хумористично настроение внесе изпълнението на гласовитите солистки на Русенската опера Теодора Чукурска и Петя Цонева, които влязоха в ролите на “Двете котки” от комичния дует за сопран и мецосопран на Джоакино Росини.

Децата бурно аплодираха и кларинетиста Здравко Саралиев, който им изпълни фрагменти от втора и трета част на концерта за кларинет от Волфганг Амадеус Моцарт, след като ги запозна с най-красивия, по неговите думи, дървен духов инструмент с френски корени.

Малките меломани от “Щура Къщура” бяха изключително въодушевени и от изпълнението на Нели Петкова и Теодор Петков, които и този път бяха шарени и забавни в дуета на ловеца на птици Папагено и неговата любима Папагена от шедьовъра на Моцарт “Вълшебната флейта”.

Любознателните зрители задаваха много и интересни въпроси, което е красноречив знак, че и в бъдеще те ще са сред публиката на нашите музикални събития!

"Щура Къщура" гостува в Държавна опера - Русе
Сподели: