Юбилейна изложба с 60 картини ще отбележи 60 години от рождението на русенския художник Пламен Монев

Юбилейна изложба с 60 картини ще отбележи 60 години от рождението на русенския художник Пламен Монев. Тя ще бъде открита в Художествената галерия на 4 юли от 18.00 часа. Събитието е част от проект, финансиран от Община Русе, Програма за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата. Организатори са Дружество на русенските художници и Художествена галерия – Русе.

Ще бъдат представени непоказвани у нас рисунки от периода на графичното му творчество и от последната му посмъртна изложба в Дубай. Посетителите ще видят почти всички творчески посоки в творчество му, от различни периоди, изпълнени с различни техники. „Той казваше, че е мечта, да напълни Голямата зала в РХГ по случай своята 60-та годишнина“, разказа съпругата му Камелия Монева. „Четирите графики „Сцена“, с които започва изложбата, са неговите дипломни работи, които Светлин Русев купува за Националната галерия. Това е един от редките случай на студент да бъдат закупени произведения за галерията“, допълни Монева.

„Това, което го отличаваше от останалите художници бе умението много бързо да схваща характери и със съответната бързина да ги възпроизвежда. Имаше невероятна зрителна памет. Както помнеше цели партии шах, така помнеше сгради и личности и след това ги възпроизвеждаше по памет“, каза Монева.

Представянето на картините на 4 юли ще направи изкуствоведът Диана Попова, открила първата изложба на Монев през 1988 година. Ще бъде показан кратък филм, съставен от фотографии от семейния албум на Пламен Монев. Посетителите ще могат да видят изложбата до края на юли.

Сподели:

Още новини от деня