Юбилейна среща събира край Пепелина катерачи от цялата страна

Юбилейна среща събира край Пепелина катерачи от цялата страна

Десетата катерачна среща, която е и държавно първенство по скално катерене, ще се проведе на 3 и 4 октомври край село Пепелина /Община Две могили/.

В нея ще участват катерачи от цялата страна – от начиначещи до най-добрите в този екстремен спорт, включително представителите на националния отбор, които в края на миналата седмица завоюваха за България златен медал (Алекс Тоткова), четвърто и пето място на Европейската купа по спортно катерене за младежи в дисциплината “трудност” в Аугсбург, Германия.

Катеренето – спорт с дълга история в България, набира все по-голяма популярност у нас, след огромния интерес, на който се радва вече в останалата част на Европа и света. Освен това, е и олимпийски спорт, а Петър Иванов стана първият български катерач, участвал в Олимпийски игри – в силна конкуренция той успя да завоюва шесто място на Младежките игри в Буенос Айрес през есента на 2018 г., когато беше дебютът на този спорт на Олимпиада. 

С успехите си в спортното и скалното катерене младежките ни национали Алекс Тоткова, Николай Русев, Слав Киров, Димитър Русев, Христо Урумов, Матей Мицев и др., България има реални шансове да се представя достойно и занапред в европейските и световни надпревари. 

Катеренето в зала, а и по скали, става любим спорт за все повече деца и младежи, но също и за по-възрастни търсачи на силни усещания, не само защото развива цялото тяло и редица умения и качества, като координация, отговорност, гъвкавост, но действа чудесно и като антистрес терапия, а редица изследвания вече доказват неговата важна роля в борбата с депресивните състояния. 

Ако искате да се запознаете с този спорт, както и с някои от най-добрите български катерачи, или просто да покатерите, можете да направите това на 3 и 4 октомври, край село Пепелина, Русенско. 

И понеже обичаме природата, ще се погрижим за разделното събиране на отпадъците ни, за да оставим катерачния обект такъв, какъвто сме го заварили. За осъществяването на това наше намерение имаме подкрепата на фирма “Еко Партнърс”.

Организатори на катерачната среща са Българската федерация по катерене и алпинизъм и единственият сайт за обектите за катерене в България – Climbingguidebg.com

За желаещи да подпомогнат финансово събитието: tivanova@climbingguidebg.com 

Сподели:

Още новини от деня