Юбилейно издание на "Златната гъдулка" в Русе днес

Юбилейно издание на „Златната гъдулка“ в Русе днес + ВИДЕО

Фолклорният събор „Златната гъдулка“ се проведе за петдесети път в Парка на младежта. Началото бе поставено в 9.00 часа. Тази година общият брой на участниците надхвърля 550 души.

Съборът е в два раздела: обработен фолклор (танцови състави, хорове, вокални групи за обработен фолклор, оркестри) и изворен фолклор (обичаи, певчески групи, групи за игри на песен  –  със или без съпровод, инструментални групи, играчи, певци, свирачи, разказвачи), като на сцената тази година се представят 36 организации от седем области на страната – Габрово, Силистра, Варна, Добрич, Плевен, Благоевград и Русе.

В 12.00 часа, по време на почивката в конкурсната програма, се състоя обеден концерт с участието на ФТТ „Найден Киров“ с хореограф Богдан Донев.

С нелеката задача да оценява изпълненията, се зае експертно жури в състав: проф. д-р Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей – Русе, проф. дфн Албена Георгиева-Ангелова – етнолог и доц. д-р Веселка Тончева – етномузиколог.

За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, грамоти, както и Голямата награда  – Приз  “Златната гъдулка”.

Тазгодишното 50-то издание на фолклорния събор е изключително атрактивно и благодарение на съпътстващото колоритно събитие в рамките на програмата – Алея на занаятите, организирана от Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе.

Сподели:

Още новини от деня