Юкико Ито ще бъде Жулиета в балетния спектакъл на 26 ноември

Юкико Ито ще бъде Жулиета в балетния спектакъл на 26 ноември

Зрителите на балетния спектакъл „Ромео и Жулиета“ и „Полет към светлината“ на 26 ноември, ще имат удоволствието да видят дебюта на талантливата млада балерина Юкико Ито в ролята на Жулиета.
Юкико е родена в Йокохама, Япония.

Започва обучението си по класически балет още от 4-годишна възраст в балетното училище „Ecole Yokohama Asami Maki“ към японската балетна компания „Asami Maki“.

Участвала е в различни интензивни летни образователни програми на Southland Ballet Academy в Калифорния, на Washington School of Ballet във Вашингтон и във Франция – на Cannes Rosella High Tower. През 2008 постъпва в университета „St. Paul“, където изучава танц, актьорско майсторство и театрално изкуство. Нейният педагог Сабуро Тешигавара я въвежда в съвременните танцови техники.

През 2012, след завършването на университета, Юкико Ито постъпва в NBA Ballet Company в Япония. Там тя изпълнява солистични роли, сред които са Клара от „Лешникотрошачката“, Хермия от „Сън в лятна нощ“ на Кристофър Уелдън, Одалиска в „Корсар“, Шаферка в „Дон Кихот“, участвала е в продукции на модерните балети „Келти“ на Лайла Йорк и „Големият галопиращ Готшалк“ на Лин Тейлър-Корбет.
Репертоарът на младата балерина включва роли в продукции като „Звезди и ивици“ на Джордж Баланчин, „Реката“ на Алвин Айли, „Листата избледняват“ и „Брух – Концерт за цигулка №1“ на Кларк Типет, „Дракула“ на Майкъл Пинк. Също така, като гостуващ артиств различни продукции,е изпълнявала Grand Pas de Deux от „Лебедово езеро“ и „Силфида“, Grand Pas Classique от „Пахита“, „Лешникотрошачката“, „Диана и Актеон“ и „Спящата красавица“.
След седем творчески сезона и работа с много хореографи в продукциите на NBA Ballet, Юкико Ито постъпва в балетната трупа на Държавна опера-Русе, където работи в настоящия момент. Тук е изпълнила ролята на Ла в „Ян Бибиян“, Pas de Deux от балета „Талисман“ на Р. Дриго и е участвала в ансамбъла на четирите малки лебеда от „Лебедово езеро“ на Чайковски.

Сподели: