магистрала около ценово

Явор Божанков: До 2 седмици започва строителството на магистрала Русе – Велико Търново

„До 2 седмици започва строителството на магистрала Русе – Велико Търново! Подписахме разрешително за строеж на първите 7,6 км.“ Това написа народният представител от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ Явор Божанков. Понастоящем тече процедура по обнародването му в Държавен вестник и се очаква реалното строителство да стартира в началото на декември.

Общата индикативна стойност на поръчката бе над 987.2 млн. лв. без ДДС, но при отварянето на ценовите оферти на фирмите стана ясно, че те значително я надхвърлят. Въпреки че двата избрани консорциума подадоха най-ниски ценови оферти, инженерингът на аутобана надскочи 1.5 млрд. лв.

Магистралата е разделена на три лота. Обществената поръчка за първите два лота (участъка Русе – Бяла и обхода на Бяла с обща дължина от 76 км) бе обявена през 2020 г. Изпълнителите бяха избрани през 2022 г. Сроковете за изготвяне на техническите проекти за останалата част от двата участъка от магистралата между Русе и Бяла и обхода на гр. Бяла са март и април 2024 г., след което ще започне процедура за издаване на разрешение на строеж и за тях.

Сподели: